Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
12 November 2020
Artikel delen

Inzicht in de digitale leeromgeving voor optimaal gebruik

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Hoe krijgt u meer regie over de inrichting en inzet van de digitale leeromgeving op school? Inzicht in de digitale leeromgeving is hierin belangrijk. In deze publicatie van Kennisnet wordt u op weg geholpen zodat u meer inzicht krijgt in het gebruik van applicaties op school om het onderwijs en samenwerking te ondersteunen.

  Door Rick de Visser

  De digitale leeromgeving 

  Leerlingen, leraren en andere schoolmedewerkers gebruiken allerlei applicaties die ondersteunen in het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een applicatie waarin digitaal lesmateriaal voor leerlingen wordt klaargezet.
  • een leerlingvolgsysteem (LVS) waarin gegevens over voortgang van leerlingen zijn opgeslagen.
  • een cloudplatform waarin leerlingen, leraren en stafmedewerkers binnen en buiten de organisatie digitaal met elkaar samenwerken.

  Zo heeft elke school een digitale leeromgeving: het geheel aan applicaties die het onderwijs en het leren ondersteunen. Doordat we steeds meer applicaties gebruiken om digitaal te leren, samenwerken en gegevens uitwisselen, wordt de digitale leeromgeving steeds complexer.

  Impact van keuzes

  In een goed werkende digitale leeromgeving is er een samenhang van alle applicaties die aansluiten bij de visie en werkwijze van de school. Keuzes over (nieuwe) applicaties hebben daarom effect op gehele digitale leeromgeving. Om goede keuzes te maken die aansluiten bij de visie en werkwijze van de school, is overzicht en bewustzijn nodig over hoe de digitale leeromgeving van een school er uit ziet.

  Door eerder gemaakte keuzes en veranderende behoeftes heeft elke school te maken met eigen vraagstukken:

  • Welke applicaties gebruikt de school en hoe krijgen werknemers toegang?
  • Past het geheel aan applicaties nog bij de visie van de school?
  • Worden de mogelijkheden binnen de huidige applicaties wel benut?
  • Hoe wordt de digitale leeromgeving beheerd en het gebruik ervan ondersteund?

  Een verandering in de digitale leeromgeving zal al snel een grote impact hebben op de manier van (samen)werken en soms in de manier van onderwijs geven.

  Het model van de digitale leeromgeving: van inzicht naar meer regie

  Om schoolbesturen te helpen meer inzicht te krijgen in hun digitale leeromgeving, ontwikkelde Kennisnet in samenwerking met schoolbesturen het model van de digitale leeromgeving. Het is een basis om zelfstandig de digitale leeromgeving van uw school/scholen in kaart te brengen en hierover met uw team in gesprek te gaan. Via Leeromgeving in kaart, een online hulpmiddel op KennisnetWijzer, wordt u ondersteunt bij het invullen en inzichtelijk maken van de digitale leeromgeving. Met dit inzicht krijgt u meer regie over hoe u de digitale leeromgeving organiseert en inricht.

  Lees de gehele publicatie hier op Kennisnet.nl, bekijk het model en lees verder hoe u zelf aan de slag kunt gaan.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS