Door: Maxime van Trier | Mediawijzer.net
Bekijk hier de website van Bomberbot
Het belang van mediawijsheid in tijden van het coronavirus
Premier Rutte die in het Jeugdjournaal vragen van kinderen beantwoordt over het coronavirus, instagrammers die hameren op binnenblijven, TikTok-filmpjes over quarantaine: overal gaat het over het coronavirus. Met deze grote hoeveelheid aan informatie kan het zijn dat kinderen zich zorgen maken of onbetrouwbare informatie als ‘waar’ zien. Mediawijsheid is een onmisbare vaardigheid om kinderen bewust te maken van de rol die media spelen bij het bepalen van hun houding tegenover het coronavirus.
Wanneer kinderen mediawijs zijn worden ze minder snel slachtoffer van de gevolgen van nepnieuws of nog erger: internetfraude rondom het coronavirus. Internetcriminelen spelen in op actuele en aangrijpende gebeurtenissen, met bijvoorbeeld phishing en nepadvertenties. Op sociale media vind je veel mooie initiatieven om zieken, zorgpersoneel, leraren of andere getroffenen door het coronavirus (financieel) te steunen. Maar wat als er tussen al die goede bedoelingen ook een kwade zit? Hoe herkennen kinderen een phishingmail met een link naar een nepwebsite om geld over te maken? Door hier bewustzijn over te creëren maak je kinderen weerbaarder.
Mediawijsheidlessen van Bomberbot
Onderwerpen als nepnieuws, invloed van de media en internetfraude komen terug in de mediawijsheidlessen van Bomberbot. Alles op een laagdrempelige manier. Neem bijvoorbeeld deze video waarin te zien is hoe een heleboel Italianen samen een lied van Madonna zingen. Maar bekijk ook eens deze video. Dit is dezelfde video maar dan zingen de Italianen de Macarena. Wat blijkt, het geluid van het ‘Madonna-filmpje’ is een opname van een concert van Madonna en dus niet het oorspronkelijke geluid bij het filmpje. De echte video is die waarin de Macarena gezongen wordt. Kinderen zullen dit minder snel herkennen.
Het lijkt onschuldig. Maar wat als de gevolgen van berichtgeving over het coronavirus ernstiger zijn? Zoals het nieuws dat handen wassen met bleekmiddel helpt tegen de verspreiding van het coronavirus. Dit heeft gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid. De voorbeelden in de lessen laten zien dat media door iedereen gemanipuleerd kunnen worden en informatie gemakkelijk aangepast en verspreid wordt.
Met dit soort laagdrempelige voorbeelden leren kinderen mediawijsheid. Ze leren kritisch te kijken naar media-inhoud en om bewust om te gaan met wat voor video’s, afbeeldingen of berichten ze zien en delen. Hopelijk voldoende om op hun hoede te zijn voor risico’s rondom corona-nieuws. Nu het niet mogelijk is dit in de klas te doen, heeft Bomberbot een drietal lessen ontwikkeld waarmee leerlingen zelfstandig hun mediawijsheid kunnen vergroten.
De mediawijze missie van Bomberbot
Het is de missie van Bomberbot om alle jongens en meisjes de mogelijkheid te bieden om digitale vaardigheden te ontwikkelen. Mediawijsheid mag daarbij absoluut niet ontbreken. Vooral niet in deze tijd. Om docenten te ondersteunen hebben we drie mediawijsheidlessen ontwikkeld, geschikt voor groep 7 + 8 (basisschool) of klas 1 + 2 (middelbare school). Deze kunnen worden behandeld, zonder veel af te wijken van het dagelijkse lesprogramma.
Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met opdrachten waarin ze leren over nepnieuws, de rol van media en fraude rondom het coronavirus. De opdrachten worden automatisch nagekeken en docenten kunnen de voortgang online inzien. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of Chromebook en een account bij Bomberbot. Op onze website staan instructies over hoe je als docent van start kunt met de lessen. Of bekijk alvast de leerlingopdrachten van les 1: Nepnieuws & Corona.
Ga voor meer informatie naar de website van Bomberbot, en meld je aan voor de gratis Mediawijsheidlessen.