Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
18, Monday, November , 2019
Artikel delen

6 dingen die je moet weten als je aan de slag wil met Chromebooks

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Chromebooks zijn apparaten die veel worden gebruikt in het onderwijs. Wanneer er de overweging is om Chromebooks in te zetten zijn er echter wel een aantal dingen die je moet weten. Dit artikel geeft een aantal handvatten.

  Wat is een Chromebook eigenlijk?

  In 2011 kwamen de Chromebooks uit. Als goedkope, relatief sneller laptops die weinig onderhoud nodig hadden zijn de perfect voor het onderwijs. Ze draaien op Chrome OS, Google eigen besturingssysteem.

  Eigenschappen van een Chromebook

  Chromebooks zijn laptops die volledig webbased zijn. Dat houdt in dat ze vrijwel volledig via de internetbrowser werken. De meeste Chromebooks beschikken over een touchscreen en is snel in gebruik.

  Alle processen verlopen via internet. Opslag gaat via de cloud, hoewel er ook de mogelijkheid is om documenten offline op te slaan. Door het gebruik van Chrome OS is het mogelijk om Android en Linux applicaties te installeren, maar de focus ligt op applicaties die via internet worden gebruikt.

  Vanwege dit feit is het cruciaal om een Chromebook te gebruiken met een professionele en snelle wifi- en internetverbinding. Zonder internettoegang zijn de mogelijkheden met een Chromebook zeer beperkt, juist vanwege die afhankelijkheid van internet.

  Welke cloudomgeving?

  Standaard maken Chromebooks gebruik van G Suite for Education. Dit biedt een breed scala aan gratis applicaties voor het onderwijs. Zo kunnen teksten worden verwerkt in Google Docs, presentaties worden gemaakt in Google Presentaties, en spreadsheets die worden uitgewerkt in Google Spreadsheets.

  Naast deze programma’s is het ook zeker mogelijk om niet-Google producten te gebruiken op een Chromebook, zoals Office 365 van Microsoft. De enige voorwaarde is wel dat de applicaties via internet worden benaderd.

  Digitale leermiddelen op een Chromebook

  Flexibiliteit is belangrijk zodat huidige en nieuwe leermiddelen te gebruiken zijn op de apparaten. Vanwege de insteek van de Chromebook is het van belang dat applicaties via het internet te benaderen zijn.

  Wanneer dit niet het geval is, kan dit in sommige gevallen worden opgelost met een Android – of Linux applicatie.  Dit vergt soms wel extra expertise op berheerniveau.

  Het beheer van een Chromebook

  Bij het wijzigen van instellingen op een Chromebook heb je een devicelicentie nodig (Google Chromebook management console for Education). Dit is niet gratis, maar geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld een veilige toetsomgeving te creëren  zodat leerlingen geen extra tabbladen kunnen openen in de internetbrowsers. Met deze licentie kunnen Chromebooks volledig onderwijsgeschikt worden gemaakt.

  Privacy en Google

  Google ligt de afgelopen tijd vaak onder vuur in verband met privacy en de verwerking daarvan. Wanneer de school een licentie afneemt wordt er een verwerkersovereenkomst aangegaan. Dit houdt in dat de data die wordt gegenereerd in G Suite for Education alleen wordt gebruikt ter verbetering van het product en niet herleidbaar naar zowel leerlingen als leraren wordt opgeslagen.

  De Google-applicaties die buiten G Suite for Education vallen zijn hier wel een uitzondering op. Dit kan bijvoorbeeld YouTube of Google Maps zijn. Wanneer hier gebruik van wordt gemaakt zullen ouders – en niet de leraren of de school – hier toestemming voor moeten geven.

  Conclusie

  Met de aanschaf van een Chromebook kan er een redelijk complete laptop worden aangeschaft voor het onderwijs. Het kan makkelijk met een bestaande of toekomstige cloudomgeving worden gekoppeld. Wel is het van belang dat de ICT infrastructuur op orde is en de internetverbinding genoeg capaciteit heeft voor alle apparaten.

  Ook is het van belang dat de privacy van de leraar en leerling voorop staat. Wanneer dit het geval is kan de Chromebook een goed apparaat zijn voor het onderwijs. Wees echter wel bewust van de invloed van Google op het onderwijs, zoals beschreven in een artikel op Kennisnet.

  Voor meer informatie over Chromebook kun je ook meer lezen op Kennisnet.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS