Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
21, Tuesday, July , 2020
Artikel delen

AV1 robot bestrijdt eenzaamheid bij langdurig zieke kinderen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Contact met leeftijdsgenoten via een AV1 robot vermindert eenzaamheid bij zieke kinderen. Deze kinderen voelen zich meer verbonden met de klas en hebben hierdoor het gevoel dat ze erbij horen en geaccepteerd worden. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Kind en Ziekenhuis naar de invloed van de AV1 robot op het sociaal welbevinden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar met een lichamelijke aandoening die daardoor moeite hebben om naar school te gaan. Stichting Kind en Ziekenhuis en de Vodafone Nederland Foundation lenen AV1 robots gratis aan (langdurig) zieke kinderen zodat zij in contact kunnen blijven met klasgenoten, familie en vrienden.

  Naar schatting zijn er in Nederland ruim 19.000 kinderen met een langdurige ziekte. Zij missen hierdoor vaak (buiten-)schoolse activiteiten en de sociale contacten met vrienden. Bijna 5000 kinderen gingen in 2019 langdurig niet naar school. Dit aantal is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Onderwijs biedt een sociale omgeving aan kinderen, waar zij op kunnen trekken met leeftijdsgenoten. Als dit wegvalt kan dit gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Ook minister Slob van OCW maakt zich hier grote zorgen over, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

  Uit het onderzoek blijkt dat de AV1 robot geschikt is als communicatiemiddel voor kinderen die lang thuis zijn wegens ziekte. Voordat deze kinderen de AV1 robot in  gebruik hadden misten ze het contact met klasgenoten en het deelnemen aan activiteiten. Sinds het gebruik voelen ze zich minder alleen. Het Noorse bedrijf No Isolation ontwikkelde de AV1 robot op basis van wensen van kinderen met een langdurige ziekte. De robot fungeert als de ‘ogen, oren en stem’ van het kind.

  In het onderzoek werd de invloed getoetst van de AV1 robot op verschillende thema’s zoals het sociale leven, eenzaamheid, positieve aspecten, minder positieve  aspecten en emoties. Bijna alle geïnterviewde kinderen zeggen zich blij te voelen tijdens het gebruik van de AV1 robot, omdat ze mee kunnen kijken in de klas en hun klasgenoten en leerkracht weer kunnen zien. Volgens wetenschappers is sociaal contact met leeftijdsgenoten een fundamenteel onderdeel van het sociaal welbevinden.

  AV1 Robots gratis te lenen

  Stichting Kind en Ziekenhuis, de patiëntenorganisatie voor kind en gezin in de zorg leent 25 AV1 robots gratis aan (langdurig) zieke kinderen. Inmiddels hebben bijna 150 kinderen gebruik kunnen
  maken van de AV1 robot. Omdat de meeste kinderen de robot tijdelijk nodig hebben, kunnen de robots rouleren. Vodafone Nederland Foundation maakt uitlenen mogelijk. Meer info over AV1 Robot of Robot lenen? www.mijn-bondgenoot.nl 

  Over Stichting Kind en Ziekenhuis

  Kind & Ziekenhuis bevordert al ruim veertig jaar kind- en gezinsgerichte medische zorg vanuit het perspectief van kind en gezin in het ziekenhuis, thuis of elders. Onderdeel van goede kindgerichte zorg is dat een kind recht heeft op ontwikkeling zoals school.
  Zie voor meer info: www.kindenziekenhuis.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS