Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
2, Thursday, December , 2021
Artikel delen

Belangrijke punten van de Wet op de Artificiële Intelligentie onder elkaar

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Bron: ECP

  De Wet op de Artificiële Intelligentie werd in het voorjaar gepresenteerd door de Europese Commissie. AI Alliantie-lid en Fellow aan Stanford Law School Mauritz Kop, gaf strategische aanbevelingen aan de Europese Commissie en zette de belangrijkste punten van de wet op een rij.

  De Wet op de Artificiële Intelligentie biedt kernregels voor kunstmatige intelligentie die van toepassing zijn op alle industrieën, en introduceert een geavanceerd productveiligheidsregime dat rekening houdt met een set van 4 risicocategorieën. De conceptverordening geeft horizontale regels voor de ontwikkeling, commodificatie en het gebruik van AI-gedreven producten, diensten en systemen binnen het territorium van de Europese Unie. Het stelt eisen aan markttoegang en certificering van High-Risk AI-systemen door middel van een verplichte CE-markeringsprocedure. Het pre-market-conformiteitsregime is ook van toepassing op machine learning training, testing en validatiedatasets om de beste resultaten te garanderen. De nieuwe wet streeft de hoge normen na van het EU-trustworthy AI-paradigma. Dat vereist dat AI juridisch, ethisch en technisch robuust is, met inachtneming van democratische waarden, mensenrechten en rechtsstatelijkheid.

  Er is moed en creativiteit voor nodig om al wetgevend door deze stormachtige, interdisciplinaire materie heen te pionieren, en Amerikaanse en Chinese bedrijven te dwingen zich aan EU-normen te conformeren, voordat hun AI-producten en -diensten toegang kunnen krijgen tot de Europese markt met zijn 450 miljoen consumenten.

  De manier waarop AI wordt gevormd zal voorgoed worden veranderd door de nieuwe Europese regels. Het nastreven van trustworthy AI by design lijkt daarbij een verstandige strategie, waar ter wereld u zich ook bevindt.

  Een toegankelijke Nederlandstalige column over de Europese Wet op de Artificiële Intelligentie is gepubliceerd op platform VerderDenken.nl van het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

  Op de website van Stanford University is een academische publicatie van Mauritz te vinden.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS