Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
30, Monday, December , 2019
Artikel delen

BTW-tarief voor digitaal leermateriaal naar 9%

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Per 1 januari 2020 gaat het btw-tarief voor digitaal leermateriaal omlaag van 21% naar 9%. Tot en met 2019 golden er nog verschillende tarieven voor digitaal leermateriaal en leermateriaal op papier, wat op 9% ligt. Omdat scholen geen btw kunnen terugvorderen is digitaal daarmee duurder dan gelijkwaardig of overeenkomstig papieren leermateriaal. En dus vormt de btw een financiële drempel.

  Van Europese naar nationale regelgeving

  Nederland is gebonden aan Europese regelgeving bij de keuze van het btw-tarief. Deze stond het verlaagde btw-tarief voor ‘langs elektronische weg verrichte diensten’ niet toe.Op 2 oktober 2018 heeft de vergadering van Europese ministers van Financiën nieuwe btw-regels vastgesteld die e-commerce en online zakendoen moeten ondersteunen. Deze nieuwe regels maken een verlaagd tarief voor digitale diensten mogelijk. Voor welke digitale producten en diensten dat zou gelden moest vervolgens per lidstaat worden bepaald.

  Nieuwe btw-regels in het Belastingplan 2020

  Op Prinsjesdag (17 september 2019) heeft het kabinet het Belastingplan 2020 gepresenteerd. Daarin is te lezen hoe Nederland de eigen btw-regelgeving aanpast. In de aanbiedingsbrief bij het belastingplan (te downloaden onderaan deze pagina)  meldt het kabinet dat zij “het bestaande verschil in btw-behandeling […] tussen […] een fysieke drager of langs elektronische weg [neemt]”. Leermateriaal wordt daarbij expliciet genoemd: “Bovendien vallen [digitale] leermiddelen voor het onderwijs straks onder het verlaagde btw-tarief”.

  Inmiddels is de verlaging van het btw-tarief zeker. Het belastingplan is op 14 november 2019 vastgesteld door de Tweede Kamer en op 17 december 2019 door de Eerste Kamer.

  Lees voor meer informatie het artikel op kennisnet.nl.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS