Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
19, Wednesday, May , 2021
Artikel delen

Daling in masterstudenten sinds de invoering van het leenstelsel

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Sinds de invoering van het leenstelsel maken de Landelijke Studenten Vakbond en FNV Young & United zich zorgen om de sterke daling van het aantal masterstudenten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat in het jaar voordat het leenstelsel van kracht ging, ongeveer 85% van de studenten een masteropleiding volgde, nu is dit aandeel gedaald tot 70%.

  Uit eerder onderzoek van het CBS bleek dat het gemiddelde leenbedrag dramatisch is gestegen. De twee organisaties, verenigd onder de naam #NietMijnSchuld, organiseren deze week een landelijke campagne en roepen studenten op om deel te nemen aan de landelijke studentenstaking op 3 juni.

  Alinda Danii Bijl, voorzitter van FNV Young & United: “De studieschulden lopen de spuigaten uit en dat heeft grote gevolgen voor de kansen in de toekomst. Nu zien we ook nog eens dat jongeren minder gaan doorstuderen. Als jongeren een schuldenvrije toekomst willen moeten we tijdens de formatie van ons laten horen. Daarom roepen we iedereen op mee te doen aan de studentenstaking.”

  Lyle Muns, voorzitter LSVb: “Wij wisten al langer dat het leenstelsel een forse wissel zet op de keuzes die studenten maken tijdens hun studie. Nu zien we ook dat studenten een masteropleiding vermijden om studieschulden te voorkomen. Het is een zorgwekkend signaal dat laat zien dat de brede ontwikkeling van studenten onder druk staat.”

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS