Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
8, Friday, November , 2019
Artikel delen

De invloed van tech-reuzen in het onderwijs en privacy

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Technologie speelt steeds een grotere rol in alle facetten van ons leven, dus ook het onderwijs. De producten en diensten die worden aangeboden door grote technologiebedrijven zoals Google, Microsoft en Apple worden veelvuldig gebruikt in het onderwijs. Maar hoe staat het met de privacy van de leerling?

  Schoolbesturen zijn vrij om zelf een keuze te maken met betrekking tot het kiezen van ICT-toepassingen. Wel wordt er verwacht dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de privacy en persoonsgegevens van leerlingen, door instanties zoals de PO-Raad. Ook moet er aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldaan worden.

  Volgens Anko van Hoepen, vicevoorzitter PO-Raad: “Het is belangrijk dat scholen goede gefundeerde keuzes kunnen maken bij het waarborgen van de privacy van leerlingen. Dit vraagt enerzijds om bewustwording van de risico’s op scholen, en anderzijds om transparantie over hoe technologiebedrijven en leveranciers van leermiddelen met leerling gegevens omgaan.”

  Wel pleit de PO-Raad voor meer inzicht en transparantie vanuit technologiebedrijven. De eerste gesprekken hierover zijn inmiddels gevoerd. Het is essentieel dat scholen inzicht krijgen in de risico’s bij het gebruik van producten en diensten van tech-bedrijven. Alleen op die manier kan de privacy van leerlingen worden gewaarborgd.

  De PO-Raad zet daarom in op bewustwording bij scholen. Het thema “technologie en ethiek” is daarom een van de drie pijlers binnen het programma Samen Slimmer Leren. Het doel van deze pijler is het gesprek binnen de sector over dit thema aan te jagen, kennis te delen en scholen bewuster maken.

  Om de risico’s in kaart te brengen is de PO-Raad, in samenwerking met SIVON en de VO-Raad, bezig met het uitvoeren van Data Protection Impact Assessments (DPIA’s). Deze onderzoeken zullen inzichtelijk moeten maken welke gegevens er worden verzameld en wat ermee gedaan wordt. De gegevens van dit onderzoek zijn waardevol voor de sector en helpen scholen om geïnformeerde keuzes te maken en passende maatregelen te treffen.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS