Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
1, Thursday, October , 2020
Artikel delen

Deze drie leerlijnen dragen bij aan de digitale geletterdheid in het onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  In het basisonderwijs en de onderbouw van voortgezet onderwijs worden kerndoelen ingesteld voor het leergebied digitale geletterdheid. De digitale geletterdheid heeft een vaste plek in het curriculum gekregen. Maar hoe krijg je als onderwijsprofessional de implementatie voor elkaar? Specialist in digitale lesmethoden Christa Klop hielp mee met het ontwikkelen van drie leerlijnen voor het middelbaar onderwijs, lees het hier:

  De toekomst vraagt om digitaal geletterde mensen, dat is de afgelopen maanden noodgedwongen gebleken. Het was een doorbraak wat betreft gebruik van digitale technologie in het onderwijs.

  Digitale geletterdheid heeft een centrale rol in de samenleving en het onderwijs ingenomen. De ene school pakt dit anders aan dan de andere, maar het is duidelijk dat digitale geletterdheid voor alle leerlingen en docenten van belang is. Leerlingen op school dienen voldoende digitaal vaardig zijn. Scholen kunnen daar zelf ook optimaal van profiteren.

  Leeropbrengsten verhogen

  Scholen hebben veel geleerd de afgelopen periode en hebben onbewust of bewust veel gedaan met digitale geletterdheid. Complimenten daarvoor! Nu scholen weer van start gegaan zijn is het echter ook tijd dat er goed wordt nagedacht over het vervolg.

  “Gebruik de digitale technologie en werk aan digitale geletterdheid voor leerlingen en voor docenten. Dat gaat niet vanzelf. Er is bewustwording en kennis voor nodig.”

  Gebruik de digitale technologie en werk aan digitale geletterdheid voor leerlingen en voor docenten. Dat gaat niet vanzelf. Er is bewustwording en kennis voor nodig. Leren over digitale technologie is namelijk niet vanzelfsprekend. Wil je de geboekte vooruitgang behouden en optimaal profiteren om de leeropbrengsten van de leerlingen te verhogen? Ga dan werken met een leerlijn digitale geletterdheid.

  Digitale geletterdheid in het onderwijs

  Om docenten op weg te helpen hebben wij drie voorbeeld-leerlijnen digitale geletterdheid uitgewerkt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In de leerlijn kun je als docent in een oogopslag zien in welke periode je welk domein kunt behandelen met de daarbij behorende onderdelen. De leerlijnen bieden vmbo- en havo/vwo- docenten structuur en houvast voor de rest van het schooljaar.

  Voor de voorbeeld leerlijnen zijn de leerplankaders van SLO als uitgangspunt gebruikt. Digitale geletterdheid is het geheel van Basiskennis ICT, Informatievaardigheden, Mediawijsheid en Computational Thinking. De onderdelen Projecten en E-lab zijn optioneel binnen DIGIT-vo. Hierin leren jouw leerlingen onderdelen uit de verschillende domeinen te combineren. Zo gaan ze bijvoorbeeld aan de slag met video’s bewerken of het programmeren van de micro:bit.

  Bekijk de drie voorbeeld-leerlijnen digitale geletterdheid.

  Klik hier om meerdere artikelen uit deze reeks te lezen.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS