Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
21, Tuesday, September , 2021
Artikel delen

Docente aan het ROC Tilburg een van de 50 namen op de shortlist voor de Global Teacher Prize 2021

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreikingsceremonie die in november plaatsvindt in Parijs.

  Kirsten Cuppen, docente en Loopbaanbegeleiding aan het ROC Tilburg, is een van de 50 leraren op de shortlist voor de Varkey Foundation Global Teacher Prize 2021 die wordt toegekend in samenwerking met UNESCO. De Global Teacher Prize wordt nu voor de zevende keer uitgereikt en is met een prijs van 1 miljoen US dollar de grootste onderscheiding in zijn soort.

  Kirsten werd als een van de 50 kandidaten voor de Global Teacher Prize 2021 geselecteerd uit meer dan 8.000 voordrachten en aanmeldingen uit 121 landen over de hele wereld.

   De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreikingsceremonie die in november plaatsvindt in Parijs.

   De Global Teacher Prize is in het leven geroepen om een uitzonderlijke leraar te erkennen die een buitengewone bijdrage aan het beroep heeft geleverd en om de aandacht te vestigen op de belangrijke rol die leraren in de samenleving spelen. Door aandacht te besteden aan de duizenden verhalen van de helden die de levens van jongeren hebben veranderd, hoopt de stichting achter de prijs het uitzonderlijke werk van miljoenen docenten wereldwijd tot leven te brengen.

  Dit jaar lanceerde de Varkey Foundation ook de Chegg.org Global Student Prize als een zusterprijs van de Global Teacher Prize. Dit moet een krachtig nieuw platform worden, waarmee de inspanningen voor het voetlicht worden gebracht van buitengewone studenten overal ter wereld die onze wereld ten goede veranderen. De winnende student ontvangt 100.000 US dollar.

  Samen vertellen de Global Teacher Prize en de Global Student Prize inspirerende verhalen van beide kanten van het onderwijs. De prijzen zullen de aandacht vestigen op het geweldige werk dat docenten doen om jonge mensen voor te bereiden op de toekomst en de verbazingwekkende belofte die de slimste studenten laten zien in hun leerproces en ver daarbuiten.

  Stefania Giannini, adjunct-directeur-generaal voor Onderwijs bij de UNESCO, zei:

  “UNESCO is er trots op partner te zijn van de Global Teacher Prize, waarmee veel is gedaan om aandacht te richten op de transformerende rol die leraren kunnen spelen in het leven van jongeren. Zowel inspirerende leerkrachten als buitengewone leerlingen verdienen erkenning voor hun inzet voor het onderwijs in de huidige onderwijscrisis.”

  “Als we na COVID een betere wereld willen opbouwen, moeten we voorrang geven aan het recht van elk kind op goed onderwijs. Juist de volgende generatie, met leraren als gids, zal de toekomst voor ons allen veilig stellen.”

  Kirsten Cuppen, docente Nederlands en Loopbaanbegeleiding aan het ROC Tilburg, wist als kind al dat kinderen aandacht zonder oordelen nodig hebben om goed te gedijen. In haar eigen onderwijsloopbaan volgde zij altijd het principe dat je moet kijken naar wat leerlingen kunnen, in plaats van naar wat ze niet kunnen. Veel van de studenten die Kirsten in de loop der jaren heeft onderwezen, leden onder een laag gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan motivatie. Dit zette Kirsten ertoe aan om verder onderzoek te doen naar zelfbeschikking en nieuwe benaderingen voor dit probleem te bedenken. Een daarvan is het “Talentenpaspoort”, een digitaal groeidocument waarin leerlingen naast hun diploma en cijfers laten zien wie ze werkelijk zijn en waar ze goed in zijn. Dit jaar werd Kirsten in Nederland voorgedragen als een van de drie finalisten in de verkiezing van Leraar van het Jaar, die de uiteindelijke ambassadeur voor het onderwijs oplevert. Als ze de Global Teacher Prize wint, kan Kirsten het Talentenpaspoort verder ontwikkelen, naar andere talen vertalen en aan andere scholen voorleggen.

  Sunny Varkey, oprichter van de Varkey Foundation, zei:

  “Wij feliciteren Kirsten met haar plek bij de laatste 50. Haar verhaal laat duidelijk zien hoe belangrijk onderwijs is bij de aanpak van de grote uitdagingen die voor ons liggen, van klimaatverandering tot de toenemende ongelijkheid en wereldwijde pandemieën. Alleen als wij voorrang willen geven aan onderwijs, kunnen wij onze toekomst veilig stellen. Onderwijs is cruciaal om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.”

  De aanmeldingen en nominaties voor de leraren- en studentenprijzen van dit jaar zijn geopend op dinsdag 2 februari en gesloten op zondag 16 mei. Leraren die zich hebben aangemeld voor de Global Teacher Prize, worden beoordeeld op onderwijspraktijken, de manier waarop zij innoveren om lokale uitdagingen aan te pakken, aantoonbare leerresultaten te behalen, een impact te hebben op de gemeenschap buiten het klaslokaal, kinderen te helpen wereldburgers te worden, het beroep van leraar te verbeteren en erkenning te krijgen van externe instanties. Vorig jaar werd de prijs van 1 miljoen US dollar gewonnen door de Indiase dorpsonderwijzer Ranjitsinh Disale.

  Na de bekendmaking van vandaag worden de 10 finalisten van zowel de Global Teacher Prize als de Global Student Prize bekendgemaakt in oktober van dit jaar. De Global Teacher Prize Academy en de Global Student Prize Academy, die bestaan uit prominente personen, kiezen de winnaar in elke categorie uit de 10 betreffende finalisten. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreikingsceremonie die in november plaatsvindt in Parijs.

  De persoon die een onderwijzer of leerling voordroeg, werd ook gevraagd om online een korte toelichting te schrijven waarom deze persoon de prijs verdient.  De betreffende leraar of leerling kreeg vervolgens een e-mail waarin hij/zij werd meegedeeld dat hij/zij was voorgedragen, met een uitnodiging om zich aan te melden voor de prijs.   Kandidaten konden hun aanmelding indienen in het Engels, Mandarijn, Arabisch, Frans, Spaans, Portugees en Russisch. Volg @TeacherPrize en @cheggdotorg om online mee te praten.

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS