Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
3, Tuesday, September , 2019
Artikel delen

Energiezuinige apparatuur in het klaslokaal maakt groot verschil

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De klaslokalen veranderen op een moderne manier, er komt steeds meer elektronische apparatuur naar binnen. Deze apparaten bieden ondersteuning bij het lesmateriaal, maar verbruiken erg veel energie. Het is van belang om bewust te zijn van het energieverbruik en de besparing van deze apparatuur. 

  HET GOEDE VOORBEELD GEVEN

  We werken hard aan het stoppen van klimaatverandering zodat de aarde leefbaar blijft voor onze kinderen. Die ethiek willen we ook meegeven aan diezelfde kinderen. Daarom moeten we zelf het goede voorbeeld blijven geven, ook in het klaslokaal. Laat kinderen zien dat het loont om ook bij de aanschaf van apparatuur stil te staan bij het energieverbruik. Zo leren ze de labels kennen en herkennen, en ontstaat er een bewustzijn van stroomverbruik.

  WAKEN VOOR OVERBELASTING ELEKTRICITEITSNETWERK

  Vooral in oudere schoolgebouwen kunnen er problemen ontstaan met overbelasting van de verschillende groepen in het interne elektriciteitsnetwerk wanneer er steeds maar weer nieuwe apparaten worden aangesloten. Deze groepen zijn daar niet op berekend, omdat ze aangelegd zijn in een tijd dat er af en toe een keer een televisie en videorecorder een klaslokaal ingereden werden en er verder weinig stroom verbruikt werd. Als een groep overbelast raakt en eruit klapt, betekent dat dat er in een deel van de school geen stroom is. Met de moderne manier van lesgeven kan dat voor aanzienlijke problemen zorgen. Met energiezuinige apparatuur wordt de kans op overbelasting van het elektriciteitsnetwerk verkleind.

  STROOMZUIGERS KOSTEN ELKE MAAND VEEL GELD

  Scholen hebben het geld niet op de rug groeien. Klassen zijn niet voor niets alsmaar groter geworden, terwijl lerarensalarissen niet dezelfde groei meemaken. Een moderne insteek willen in het onderwijs vergt al een flink investering met de aankoop van apparatuur. Als daar consequent een hoge energierekening op volgt, is dat ongunstig voor het budget van de school. Energiezuinige apparatuur is dus op de langere termijn ook gunstiger voor de portemonnee.

  ENERGIE VERGELIJKEN

  Een andere manier om de energiekosten laag te houden, is het vinden van het juiste energiecontract. Zeker wanneer je meer elektronische apparatuur gaat gebruiken, is energie vergelijken om de beste (en groenste) deal te vinden belangrijk. Hoe meer geld een school overhoudt op het gebied van energieverbruik, des te meer kan men aan iets anders belangrijks besteden. Bijvoorbeeld aan andere faciliteiten, een extra leerkracht, een schoolreisje, een nieuwe lesmethode…

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS