Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
1, Friday, May , 2020
Artikel delen

Eye-tracking helpt bij onderzoek naar klassenmanagement

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  In de zevende aflevering van de podcastserie Lab Leven besteedt Universiteit van Nederland aandacht aan het eye-tracking lab. Dit is niet zomaar een laboratorium, maar een bril om kijkgedrag mee te bestuderen. De experimenten vinden daarnaast plaats in een klas vol leerlingen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leggen de onderzoekers uit in de podcastaflevering.

  Dit artikel van Ellen Langenhuijsen verscheen eerder op Fontys.

  Het eye-tracking lab is een bril die registreert waar iemand naar kijkt, hoe lang hij ernaar kijkt en in welke volgorde. Zet bijvoorbeeld een leerling met zo’n eye-tracking bril op achter een computerscherm, een boek of een tekst en je ziet precies waar ze (niet) naar kijken. Ook voor onderzoek naar de manier waarop leraren orde
  weten houden, is deze eye-tracking bril interessant. Zet een leraar zo’n bril op en je ziet waar hij wel of juist niet naar kijkt tijdens het lesgeven.

  Door het oog van de meester

  Voor de podcast gaat Universiteit van Nederland op bezoek bij de Fontys Lerarenopleiding in Sittard. Richard Conen, opleider Engels bij geeft les aan zijn studenten, terwijl hij een eye-tracking bril draagt. Die registreert precies waar hij tijdens zijn les kijkt en voor hoe lang. Hoogleraar Halszka Jarodszka van de Open Universiteit
  vertelt: “Welke leerling krijgt veel aandacht en welke weinig tot geen? Ook zijn we geïnteresseerd in wat er gebeurt in het hoofd van een leraar. Wij willen zien wat hij ziet in de klas: Wat mist hij? Wanneer kijkt hij naar welke leerling? Ervaren leraren lijken namelijk anders te kijken dan hun beginnende collega’s en dan leraren in opleiding.”

  Bekijk hier het volledige artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS