Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
2, Monday, December , 2019
Artikel delen

Hoe houd je de regie over digitale applicaties en omgevingen?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Naarmate het onderwijs steeds digitaler wordt, beschikken scholen over meer en meer digitale applicaties. Ook de bedrijfsprocessen daarachter zijn iets om rekening mee te houden, vooral wanneer het landschap met betrekking tot digitale applicaties en omgevingen steeds meer versnipperd raakt.

  Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, én om de voordelen van digitalisering optimaal te kunnen benutten, heeft het bestuur van de Scholengroep Katholiek Onderwijs Flevoland en Veluwe (SKO) de handen ineengeslagen met andere besturen. Samen hebben ze een digitale omgeving ontwikkeld. In deze digitale leer -en werkomgeving komen alle applicaties samen.

  Veel weerstand

  Erik van Turnhout begon een paar jaar geleden als schoolleider bij KBS de Golfslag, dat onderdeel is van SKO: “Er waren verschillende omgevingen, van sommige werd amper gebruik gemaakt, want er was veel weerstand.”

  Het personeel kende niet alle tools en ging er niet eenduidig mee om. Zo kwam het voor dat leraren en leerlingen in allerlei verschillende omgevingen en applicaties apart moesten inloggen. Daarnaast waren documenten en mapjes  moeilijk vindbaar, werden er nog usb-sticks gebruikt en de voortgang van leerlingen was soms moeilijk volgbaar door alle verschillende programma’s.

  “Naast een efficiëntere omgang met alle digitale applicaties, wilden we als school ook graag AVG-proof zijn”, vertelt Van Turnhout. Hij oriënteerde zich op een betere digitale leeromgeving voor leerlingen. Daarnaast was de koppeling tussen de omgevingen van de verschillende doelgroepen (leraren, leerlingen en bestuur) belangrijk. Hij kwam in een vroeg stadium bij de Coöperatie MijnOnderwijsportaal terecht en was daardoor nauw betrokken bij de ontwikkeling van de omgeving.

  Voor meer informatie, lees het artikel op www.kennisnet.nl.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS