Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
25, Tuesday, October , 2022
Artikel delen

Informatiemanagement op school – taken en verantwoordelijkheden

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Informatiemanagement op school – taken en verantwoordelijkheden

  Hoe de taken en verantwoordelijkheden bij informatiemanagement zijn belegd, bepaalt voor een groot deel hoe iemand naar bepaalde onderwerpen kijkt en welke keuzes vanuit dat perspectief het meest voor de hand liggen. Het is daarom belangrijk die taken en verantwoordelijkheden goed te beleggen. In dit artikel in de reeks Informatiemanagement op school gaan we hierop in.

  Overal binnen een school wordt informatie gebruikt. Het feit dat iedereen binnen een school werkt met informatie en in meer of mindere mate afhankelijk is van de beschikbaarheid en kwaliteit van deze gegevens, betekent dat informatiemanagement dus eigenlijk van iedereen, voor iedereen is. Als informatiemanagement goed is geregeld – op basis van bestaande behoeften – dan ontstaat er tijd voor wat echt belangrijk is: onderwijs geven.

  Houd inhoud en uitvoering gescheiden

  Een belangrijk advies hierbij is: houd inhoud en uitvoering gescheiden. We hebben het hier alleen over activiteiten (strategisch, tactisch en operationeel) die te maken hebben met informatiemanagement. En die staan los van de vraag wie deze taken gaat uitvoeren. Dat kan namelijk per school verschillen. Een scheiding tussen inhoudelijke verantwoordelijkheid en uitvoering is dus belangrijk. ICT bijvoorbeeld, is geen eigenaar van processen rond aanmelding en inschrijving, maar ze maken het wel technisch mogelijk dat medewerkers het LAS kunnen gebruiken via hun pc, verbonden met het internet door wifi.

  Wie doet wat

  Taken en verantwoordelijkheden bepalen voor een groot deel hoe iemand naar bepaalde onderwerpen kijkt en welke keuzes vanuit dat perspectief en belang het meest voor de hand liggen. Belegt u taken en verantwoordelijkheden binnen uw organisatie, dan is het van belang om hier rekening mee te houden.

  • Bestuur
   Heeft in het kader van informatie en informatiemanagement voornamelijk te maken met wet- en regelgeving. Niet alleen verplichtingen die direct zijn gerelateerd aan onderwijs, maar die bijvoorbeeld ook voortkomen uit het feit dat een school een stichting is.

  Lees hier het gehele artikel

  Bron: Kennisnet.nl

  Artikel door Okko Huising

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS