Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
10, Wednesday, February , 2021
Artikel delen

Internet blijkt lichtpuntje in coronajaar: geen toename van negatieve online ervaringen onder jongeren

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Het blijkt dat jongeren sinds corona niet vaker te maken hebben met negatieve ervaringen op internet, zoals online seksueel misbruik en cyberpesten. Veel jongeren ervaren de sfeer op sociale media ook als positiever. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland, waar ook Netwerk Mediawijsheid onderdeel van uitmaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.164 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar in het kader van Safer Internet Day die vandaag plaatsvindt. 

    Door: Netwerk Mediawijsheid

    Vóór corona had een derde (33%) van de jongeren weleens een negatieve ervaring op het internet, tijdens corona slechts ruim een kwart (28%). Woordvoerder Simone Belt van hulplijn Helpwanted.nl: “Een mogelijke verklaring voor de verdubbeling van de meldingen is dat de negatieve ervaringen weliswaar niet zijn gestegen in aantal, maar dat de incidenten serieuzer zijn en daarmee de behoefte aan hulp groter. En omdat jongeren in tijden van corona minder makkelijk met vrienden of een mentor praten, zoeken ze hun toevlucht eerder bij een hulplijn.”

    Positief geluid op sociale media

    Het gebruik van sociale media van jongeren op alle platformen is toegenomen; de grootste stijgingen zien we op YouTube (68%), Instagram (53%) en WhatsApp (51%). Wat wel opvalt, is het feit dat jongeren aangeven online niet meer negatieve dingen te hebben meegemaakt dan vóór corona. Uit andere onderzoeken blijkt dat de lockdown op veel vlakken niet gemakkelijk is voor jongeren, maar het internet lijkt wel een lichtpuntje te hebben gebracht. Veel jongeren zeggen de sfeer online positiever te ervaren dan voorheen. Ze geven aan meer contact met anderen te hebben, meer positiviteit te ervaren, meer en leukere content te zien en ze hebben het gevoel steun te krijgen van anderen. Marjolijn Bonthuis, woordvoerder van het Safer Internet Centre, “Het is voor ons heel mooi om te zien dat sociale media ook een positieve functie kunnen vervullen voor kinderen en jongeren in deze tijd. Dat benadrukken we ook graag naar ouders.” Met name op TikTok wordt de sfeer als positiever beleefd (40%) in vergelijking met andere platforms. TikTok is dus mogelijk een goede uitlaatklep of afleiding gebleken tijdens de lockdown. Jongeren die zich wel negatief uitlaten over de sfeer, hebben vooral last van te veel berichten over corona, agressie en negativiteit.

    Over het onderzoek

    In het kader van Safer Internet Day is een onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de online gevolgen van corona voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Het onderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.164 jongeren van 12 t/m 25 jaar. De jongeren zijn ondervraagd door middel van een online vragenlijst (chat survey) via een online respondentenpanel. Het onderzoek is uitgevoerd door CHOICE insights + strategy in de periode van 28 december 2020 tot 6 januari 2021.

    Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, een partnerschap tussen drie partijen: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving (met de website Veiliginternetten.nl), het Expertisebureau Online Kindermisbruik (hulplijn Helpwanted.nl) en Netwerk Mediawijsheid. Bekijk hier de highlights van het onderzoek.

    Benieuwd wat er in het netwerk gebeurt op Safer Internet Day? Bekijk een overzicht.
    Voor tips over veilig internetten kun je terecht op mediawijsheid.nl/veilig-internet

     

    Bekijk het artikel in zijn volledigheid op de website van Media Wijsheid. Meer mediawijs onderzoek vind je op de website van mediawijsheid.nl.

     

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS