Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
10, Friday, January , 2020
Artikel delen

Jongeren onder 18 jaar vaker online gepest

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Volgens het CBS worden jongeren onder de 18 vaker gepest dan jongvolwassenen tot 25 jaar. 5,3% van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers geeft aan wel eens online gepest, bedreigd of gestalkt te zijn. Dit komt neer op ruim 140 duizend jongeren.

  Meisjes hadden hier bijna twee keer zo vaak mee te maken (7,1% tegenover 3,6% voor jongens). Online laster kwam het meest voor, met online stalking en bedreiging met geweld. Meisjes kregen vaker te maken met stalking en laster, bedreigingen met geweld zijn gelijk in beide groepen.

  Wat opvalt is dat van homo- of biseksuele jongeren maar liefst 11,4% te maken kreeg met online incidenten in 2018. Deze toename bestaat vooral uit seksueel getinte incidenten ten opzichte van heteroseksuele jongeren.

  Na de incidenten voelde 43,4% de emotionele gevolgen. Ze dachten er vaak aan terug, sliepen slecht of waren er erg boos over. Toch gaf bijna de helft van de slachtoffers aan (48,9%) dat ze het incident als verkeerd zagen, maar niet als misdrijf.

  Slechts 8% van de jongeren meldde het incident bij politie of een andere isntantie. 36,7% gaf het aan bij familie, vrienden of een leerkracht.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS