Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
19, Wednesday, December , 2018
Artikel delen

Kennisnet biedt nieuwe digitale lesmateriaal selectietool aan: KiesWijzer NT2

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Leerlingen in het nieuwkomersonderwijs krijgen vaak les uit verouderd (digitaal) lesmateriaal. Dat moet anders. Met de KiesWijzer NT2 kun je makkelijk nagaan aan welke criteria een lesmethode voldoet. Gebruik de KiesWijzer bij de aanschaf van nieuw lesmateriaal of in gesprek met marktpartijen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

  Van Janny Kappert op Kennisnet

  Onderzoek bevestigt wat leraren uit het nieuwkomersonderwijs al jaren roepen: er is te weinig bruikbaar leermateriaal voor leerlingen die Nederlands als tweede taal (NT2) leren. Ook is het beschikbare materiaal vaak van onvoldoende kwaliteit of sterk verouderd. Denk hierbij aan lesmateriaal over guldens, cassettebandjes of strippenkaarten.

  Het gevolg: leraren ontwikkelen noodgedwongen zelf materiaal of stellen dit samen met het verouderde materiaal. Een tijdrovende en ingewikkelde klus, maar ook een specialisme op zich. Om scholen te ondersteunen bij de selectie van nieuw lesmateriaal voor nieuwkomers is de KiesWijzer (digitaal) leermateriaal NT2 ontwikkeld, te downloaden op de kennisnet pagina.

  KiesWijzer NT2 als hulpmiddel

  De KiesWijzer is een hulpmiddel om (digitaal) leermateriaal NT2 te selecteren dat beter aansluit bij het niveau van nieuwkomers. Daarnaast kan de KiesWijzer helpen in gesprekken met marktpartijen over verbetering van het bestaande lesaanbod.

  Op basis van gesprekken met experts in en rond het nieuwkomersonderwijs zijn criteria opgesteld die inzicht bieden in waar het leermateriaal voor nieuwkomers aan moet voldoen. De criteria zijn verdeeld over de domeinen Algemeen, Didactiek, Leerstof en Presentatie en houden rekening met de specifieke kenmerken van de doelgroep. Denk aan de rol van de moedertaal, meertaligheid en aandacht voor de verschillende didactische principes.

  De KiesWijzer is bedoeld voor schoolleiders, specialisten en leraren in het nieuwkomersonderwijs. Het gaat hierbij om mensen die vooral werkzaam zijn AZC-scholen, taalscholen en reguliere scholen met taalklassen of met nieuwkomers.

  De KiesWijzer is een van de resultaten uit de versnellingsvraag van Stichting Primo. Een versnellingsvraag is een vraagstuk waar meerdere besturen tegenaan lopen bij de inzet van ict. Kennisnet en de PO-Raad ondersteunden scholen (2014-2018) bij de beantwoording van zulke vragen.

  Lees meer en download de Kieswijzer NT2 op Kennisnet

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS