Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
22, Tuesday, February , 2022
Artikel delen

Keurmerk voor onderwijsadviseurs is hard nodig, vindt brancheclub

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Iedereen kan zomaar een onderwijsadviesbureau beginnen. Momenteel zoeken veel scholen hulp bij externe adviesbureaus, door gebrekkige capaciteit intern, voor het opzetten van lesprogramma’s om de corona-achterstanden te kunnen inhalen. Daarom schieten de onderwijsadviesbureaus momenteel als paddenstoelen uit de grond. 

    Bron: AD
    Bekijk de video over dit topic op AD.nl

    Het vorige kabinet kondigde in het eerste kwartaal van 2021 bijna 6 miljard euro aan voor basis- en middelbare scholen om leerachterstanden aan te pakken die door de coronacrisis zijn veroorzaakt. Sindsdien is volgens de nieuwste CBS-cijfers het aantal adviesbureaus in het onderwijs gestegen met 9 procent tot 2920 nu. Opmerkelijk genoeg wordt deze groei bijna geheel veroorzaakt door zzp’ers.

    Duizenden scholen die plotseling een groot budget hebben, maar niet genoeg mensen of kennis binnenshuis om de juiste hulpprogramma’s te ontwikkelen. De schoolbestuurders zijn op zoek naar degelijk advies daarover en dus is er sprake van een gat in de markt. Daar komt nog bij: Iedereen kan vandaag de dag een onderwijsadviesbureau starten, zonder dat er inhoudelijke eisen gesteld worden.

    Dit wilt niet zeggen dat alle ‘eenpitter-adviseurs’ slecht werk leveren terwijl ze het geld wegwerken. Directeur-bestuurder Margreet de Vries van Onderwijsontwikkeling Nederland geeft aan dat “Niet iedere zzp’er investeert in de eigen kennisontwikkeling door zelf onderzoek te doen of opleidingen te volgen. En de continuïteit van dienstverlening kan ook lastig zijn: wat als hij of zij uitvalt door ziekte, wie zorgt er dan voor dat de school niet de dupe is?”

    Scholen hebben behoefte aan een vorm van garantie dat de partij van buiten met wie ze in zee gaan, deugt. Ook wijst het ministerie van Onderwijs in een handreiking aan scholen op het belang van onafhankelijke kwaliteitstoetsing bij externe inhuur. Dus lanceert de vereniging vandaag het keurmerk Onderwijsontwikkeling.

    Margreet de Vries geeft aan dat het kiezen tussen de aanbieders naar de juiste partner vaak lastig is voor scholen, en dit hierbij kan helpen. Om het keurmerk te mogen dragen, onderwerpen onderwijsadviesbureaus zich straks  aan onafhankelijke kwaliteitstoetsing. Daarnaast dienen de leden in het bezit te zijn van een certificaat van een instantie die de klanttevredenheid meet.

    Het keurmerk is ook naar aanleiding van de wens vanuit de politiek, om meer grip te krijgen op private partijen die werkzaam zijn in het publieke domein onderwijs, aldus Margreet de Vries, directeur-bestuurder Onderwijsontwikkeling Nederland.

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS