Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
9, Friday, October , 2020
Artikel delen

Kies voor een goede en veilige videochatapplicatie

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Videoapplicaties zijn sinds de uitbraak van het coronavirus van belang om les te geven en contact met leerlingen te onderhouden. Veel scholen en docenten hebben ervaring opgedaan met het lesgeven op afstand via deze videoapps. De meeste scholen weten intussen hoe ze hun video-onderwijs kunnen inrichten. De keuze voor een goede en veilige videoapp is daarbij van belang.

    Kiezen voor een videoapp

    Kennisnet adviseert om gebruik te maken van de gangbare software die veel scholen al gebruiken. De meeste scholen maken gebruik van Microsoft Teams of van Google Hangouts. Scholen hebben licenties voor deze software, want applicaties vallen binnen de educational licenties die zijn afgesloten. Ook zijn er elektronische leeromgevingen (ELO’s) die videochat aanbieden.

    Voor de software die wordt gebruikt in deze programma’s zijn verwerkersovereenkomsten afgesloten waarin de privacyvoorwaarden goed geregeld zijn.

    Andere software gebruiken?

    Er zijn veel meer programma’s waarmee videochat mogelijk is. Als u deze overweegt:

    • Kijk altijd eerst kritisch naar de noodzaak om een bepaalde applicatie in te zetten. Kunt u het niet oplossen met de bestaande apps? Is het de investering waard?
    • Verdiep uzelf goed in de risico’s en (on)mogelijkheden van de applicatie.
    • Sluit in ieder geval een verwerkersovereenkomst af met de leverancier.
    • Zorg ervoor dat een applicatie altijd up-to-date is en werk altijd met de nieuwste versie.
    • Raadpleeg geregeld de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (ncsc.nl) voor mogelijke issues met software.

    Videoapp gebruiken? Verdiep uzelf goed in de risico’s en (on)mogelijkheden van de applicatie.

    aangepast advies over Zoom

    In april 2020 heeft Kennisnet geadviseerd om Zoom niet te kiezen als videoapp vanwege een aantal beveiligingsincidenten met dit populaire programma. Inmiddels heeft Zoom de beveiligingsissues opgelost. Het bedrijf besteedt nu meer structurele aandacht aan informatiebeveiliging. Zoom wordt daarom niet langer afgeraden. De betaalde versie heeft daarbij de voorkeur; die maakt het mogelijk om privacygevoelige informatie op te slaan op een server binnen Europa (binnen de Europese Economische Ruimte – EER – om precies te zijn).

    Meer informatie

    • Ga naar lesopafstand.nl als u méér wilt halen uit uw video-onderwijs. Of als u op zoek bent naar handige checklists, een stappenplan of achtergronden rond afstandsonderwijs.
    • Bekijk de Privacy-quickscan van lesopafstand.nl. Deze geeft u een eerste overzicht van de belangrijke privacykenmerken van applicaties.
    • Gebruik de appchecker op de website Aanpak IBP. Zo test u snel of u met een app de privacy van leerlingen in gevaar brengt.
    • De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aanbevelingen over privacy bij digitaal thuisonderwijs. Deze zijn vooral bedoeld voor wo, ho en mbo, maar ze zijn ook zeker interessant voor primair en voortgezet onderwijs.

     

    Lees meer gerelateerde artikelen op Kennisnet.nl

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS