Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
19, Tuesday, May , 2020
Artikel delen

Leerachterstand door afstand?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De waarschuwende artikelen over de toestand in het vo zullen je niet zijn ontgaan. Nu vo-scholen nog tot 1 juni gesloten blijven en het daarna vast nog even wennen en aanpassen aan de nieuwe situatie zal zijn, neemt de vrees toe dat leerlingen onoverbrugbare achterstanden zullen oplopen. Kun je als docent de schade beperken? En zo ja: hoe dan? Daarover lees je meer in dit artikel.

  Door: Milou Dekkers | Onderwijs van Morgen.

  Het afstandsonderwijs was in no-time geregeld; een prestatie van formaat. Maar nu wacht alweer een nieuwe uitdaging, namelijk hoe te voorkomen dat leerlingen grote achterstanden oplopen? Om diverse redenen is het afstandsonderwijs voor sommige leerlingen moeilijk bij te benen.

  Situatie in het vo

  Vrijwel alle scholen hebben leerlingen met wie ze al weken moeilijk tot geen contact hebben. Vaak gaat het om leerlingen wiens ouders geen Nederlands spreken, om leerlingen uit achterstandswijken of om nieuwkomers. Dat leidt bij deze groepen vanzelfsprekend tot leerachterstanden. Ook zijn er leerlingen die zich wel dagelijks digitaal melden, maar moeite hebben om bij te blijven. Bijvoorbeeld omdat ze zich thuis minder goed kunnen concentreren, of omdat ze de nodige structuur en begeleiding missen. Daarnaast kampt een deel van hen met onzekerheid en stress. Vanwege een moeilijke thuissituatie die ze nu niet kunnen ontvluchten bijvoorbeeld, maar ook omdat ze bang zijn hun schoolwerk niet goed te doen.

  Bekijk hier het volledige artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS