Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
24, Monday, February , 2020
Artikel delen

Met Prowise blijft onderwijs in krimpregio in de lucht

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Leren op afstand in de praktijk met project Extended Classroom

    In Zeeuws-Vlaanderen dreigen kleine klassen in het voortgezet onderwijs te verdwijnen. Door te starten met ‘Extended Classrooms’ blijven ook de verdiepingsvakken bestaan. In deze lokalen worden Prowise Touchscreens op een slimme manier ingezet waardoor leerlingen op meerdere locaties tegelijk actief en interactief les krijgen.

    Stichting VO Zeeuws-Vlaanderen bestaat uit scholen in Hulst, Oostburg en Terneuzen. In deze krimpregio is het niet vreemd dat er kleine klassen zijn. Op iedere school zijn ook enkele leerlingen die een verdiepingsvak, bijvoorbeeld Latijn, willen volgen. Normaal gesproken is dit qua middelen niet haalbaar voor de school, doordat dit kleine groepjes zijn. Met de Extended Classroom wordt het vak op één locatie live aangeboden en wordt het op de andere locaties op afstand aangeboden. Deze unieke oplossing redt het bestaan van de verdiepingsvakken en zorgt ervoor dat leerlingen het onderwijs kunnen volgen dat ze willen.

    Onderwijs op afstand, maar zeker geen afstandsonderwijs

    De scholen willen leerlingen de ervaring geven dat ze echt in de klas zitten waar lesgegeven wordt. Hoogwaardige communicatietechnologie maakt het persoonlijk contact tussen docent en leerling mogelijk. Doordat de lokalen voorzien zijn van een Prowise Touchscreen en de gratis onderwijssoftware Prowise Presenter kan de docent klassikaal uitleg geven, op het bord schrijven of via internet beeldmateriaal laten zien. Het maakt niet uit op welke locatie je bent, overal heeft iedere leerling dezelfde mogelijkheden. Wanneer bijvoorbeeld in Terneuzen les wordt gegeven, wil je dat de leerling in Oostburg ook de opgave op het bord kan maken.

    Techniek

    Iedere Extended Classroom is voorzien van camera’s, microfoons, laptops voor iedere leerling en natuurlijk grote Prowise-schermen met helder beeld. De schermen op verschillende locaties zijn met elkaar verbonden. Er wordt gebruikgemaakt van Prowise Touchscreens, Presenter-software en volledige toegang tot live demonstratie- en oefensystemen. Met deze technologie kunnen ook leerlingen die niet op de locatie aanwezig zijn eenzelfde bijdrage leveren aan de les als live leerlingen en de leraar kan op dezelfde manier lesgeven als hij gewend was. Ondanks dat er kilometers afstand tussen de verschillende klaslokalen zit, is iedere leerling te zien, te horen en bereikbaar. Leerlingen hebben het gevoel in een grote virtuele lesruimte te zitten. Ze leren van en met elkaar onder toeziend oog van een betrokken leraar.

    Meer over Prowise

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS