Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
26, Monday, April , 2021
Artikel delen

Miljoenen zelftesten voor scholen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Er komen miljoenen zelftesten beschikbaar voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Hiermee kunnen  besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Scholen krijgen in beginsel genoeg voor twee weken, en zullen de sets testen daarna ontvangen per week. In totaal gaat het om 14 miljoen zelftesten tot aan de zomervakantie. Meldt Rijksoverheid.

  De zelftesten zijn een aanvulling op de al bestaande maatregelen op scholen, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het afnemen van zelftesten is altijd vrijwillig.

  De zelftest is preventief voor onderwijspersoneel. De tests zijn ook beschikbaar voor personeel van kinderopvang als deze in hetzelfde gebouw is als de school. Personeelsleden kunnen de test twee keer per week thuis afnemen als ze geen klachten hebben. De tests zijn gemakkelijk uit te voeren omdat ze minder diep in de neus gaan dan gewone coronatesten.

  De docenten hebben hiermee snel zekerheid en kunnen met gerust hart lesgeven. Elk positief geteste persoon gaat in quarantaine en maakt een afspraak met de GGD voor een reguliere test. Deze test bij het GGD is vereist voor verificatie en voor het begin van bron- en contactonderzoek. In de GGD-teststraat heeft het onderwijspersoneel prioriteit, zodat het resultaat snel bekend is.

  Op het moment ontvangen middelbare scholen ook tests voor het risico-georiënteerde testen van studenten en onderwijzend personeel. Dit betekent dat de school wordt getest wanneer een besmetting op de school bekend is. De zelf-testen zijn voor studenten en leraren die afstand namen tot de geïnfecteerde persoon, maar bijvoorbeeld in dezelfde kamer hebben gezeten.

  Als er een besmetting is neemt de school contact op met de GGD om samen te bepalen wie de nauwe contacten van de besmette persoon zijn en meteen naar huis gestuurd worden, om conform de regels in quarantaine te gaan en een test bij de GGD-teststraat te laten doen. De school stelt samen met de GGD vast welke leerlingen een zelftest kunnen afnemen. Ze worden daarbij ondersteund door een begeleider op school. Ouders moeten vooraf toestemming geven voor het zelftesten.

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS