Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
11, Friday, October , 2019
Artikel delen

Nederland loopt achter met ICT in het onderwijs

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Nederland is economisch gezien een van de sterkste landen in Europa. Alleen is men kritisch als het om ICT gaat. Dit voorjaar hebben drie organisaties hun verontrusting geuit over het trage tempo waarin informatica wordt ingevoerd in het onderwijs. ACM-Europe (de Europese tak van de grootste en oudste computerorganisatie van de VS), Informatics Europe (waarin universitaire informatica-opleidingen zijn verenigd) en CEPIS (de organisatie van Europese computing societies) hebben de noodklok geluid.

    Deze week zal het curriculum.nu voorstel worden gepresenteerd. Dan moet duidelijk worden wat alle leerlingen vanaf groep 1 binnen een lange leerlijn informatica moeten kennen en kunnen. De voorstellen van curriculum.nu zijn niet onomstreden; met name op de reken- en wiskundevoorstellen is veel kritiek. Toch is bijna niemand van mening dat informatica of computationeel denken niet in het curriculum zou horen. Probleem is wel of er voor dit vak een leerplan-deel moet verdwijnen en welk deel dan? Cyprus heeft dit opgelost doordat er per week 2 lesuren aan het curriculum worden toegevoegd. De leerlingen schijnen dit geen probleem te vinden. Het grootste probleem is ook hier het tekort aan leraren. Gekwalificeerde leraren vinden vaak de weg naar het bedrijfsleven waar de werkomstandigheden en faciliteiten beter zijn.

    Het is onduidelijk wanneer de voorstellen door de 2ekamer zullen worden besproken en wat er bij een mogelijke afwijzing met het vak informatica of computationeel denken gaat gebeuren. Is het een package deal of wordt het kind met het badwater weggegooid?

    Meer informatie over dit onderwerp vind je hier.

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS