Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
28, Tuesday, May , 2019
Artikel delen

Nederlands en digitaal burgerschap versterken elkaar

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Digitaal burgerschap wordt de komende jaren een steeds belangrijker thema in het onderwijs. Hoe kan digitaal burgerschap een plek krijgen binnen bestaande vakken, bijvoorbeeld binnen het vak Nederlands? Kennisnet sprak hierover met Matijs Lips, docent Nederlands bij het Nassau College, en hogeschooldocent Erna van Koeven.

  Door Harriet Leget van Kennisnet

  Het thema digitaal burgerschap krijgt steeds meer aandacht in het onderwijs en wordt steeds meer een vanzelfsprekend onderdeel dat helpt bij het voorbereiden op leven, leren en werken.

  Op Europees niveau is een Engelstalig handboek verschenen met materiaal voor leraren en ouders. In Nederland doet het ontwikkelteam Digitale Geletterdheid van curricuclum.nu een voorstel om digitaal burgerschap te integreren in bestaande vakken en opleidingen.

  In de praktijk komt het al voor dat leraren aandacht geven aan het thema, bijvoorbeeld door het te integreren in het vak Nederlands. Het vak biedt veel kansen om aan de slag te gaan met burgerschap en digitale geletterdheid.

  Begrenzing in de (digitale) wereld

  Matijs Lips, docent Nederlands op het Nassau college en onlangs uitgeroepen tot de beste leraar Nederlands 2018, integreert het thema digitaal burgerschap al in zijn lessen. Hij maakt zijn eigen lesprogramma’s waarin lezen, literatuur, schrijven, spreken en luisteren centraal staan. Dit doet hij door de actualiteit de klas binnen te halen en leerlingen uitdagende taalprojecten aan te bieden waar zij worden geprikkeld om hun eigen (taal)grenzen op te zoeken en te verleggen.

  Lees hier het hele artikel op Kennisnet

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS