Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
15, Monday, February , 2021
Artikel delen

Onderzoek ISO bevestigt dat studenten massaal ontevreden zijn over digitaal onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Online onderwijs zorgt voor een opeenstapeling van sociaal isolementconcentratie– en motivatieproblemen. Naarmate studenten meer online onderwijs hebben, worden deze problemen sterker. Dat blijkt uit een onderzoek van ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), waaraan 11.500 studenten meededen.

  Door ISO

  Het is voor het eerst dat er een landelijk grootschalig onderzoek is gedaan naar de ervaringen met online onderwijs en de relatie tussen deze vorm van onderwijs en het welzijn van studenten. Vertaald naar de studentenpopulatie is de conclusie dat ruim 100.000 studenten veel problemenervaren, waarvan 35.000 zeer ernstig op alle terreinen. ISO-voorzitter Dahran Çoban: ‘’Het is glashelder: Veel studenten ervaren grote problemen en psychische klachten door het online onderwijs. Dat moet een grote zorg zijn voor onze samenleving, want achter deze schokkende cijfers zitten echte mensen.”

  Sinds het begin van de coronacrisis vindt het overgrote deel van het onderwijs noodgedwongen online plaats, een flinke omschakeling voor zowel studenten als docenten. Alles overziend, is 32 procent van de studenten (zeer) ontevreden over het online onderwijs, maar er is ook waardering voor de manier waarop het digitale onderwijs is ingericht. ‘’We zien een samenhang tussen de tevredenheid van studenten en de hoeveelheid afstandsonderwijs dat studenten hebben gehad.’’, aldus Çoban: ‘’Hoe meer digitaal onderwijs studenten volgen, hoe minder positief ze zijn over het onderwijs zelf en over hun eigen mentale gezondheid.’’

  Het grootste struikelblok voor studenten is de sociale interactie met medestudenten: iets meer dan de helft van de hbo-studenten en bijna driekwart van de wo-studenten beoordeelt deze interactie als slecht. Volgens het ISO zit dan ook de grootste zorg in de combinatie van veel of volledig online onderwijs en de slechte interactie met medestudenten tijdens dit onderwijs.

  De studenten zijn niet over alle aspecten van het online onderwijs ontevreden, vooraf opgenomen video’s of kennisclips moeten volgens meer dan de helft van de ondervraagde studentenbehouden blijven na deze pandemie. ”Met de uitkomsten van dit onderzoek hopen we voor het onderwijs een soort routekaart te kunnen maken: welke onderwijsvormen moeten zo snel mogelijk terug naar fysiek en welke kunnen we juist digitaal behouden. Deze super snelle digitaliseringsslag zien we ook als een kans om te leren voor het onderwijs van de toekomst.”, aldus Çoban.

  Het kabinet spreekt regelmatig over het belang van perspectief in deze crisis, maar gaat tot nu toe nog niet over op daden om binnen het hoger onderwijs dit perspectief te biedenISO-voorzitter Dahran Çoban: ‘De organisatie van het onderwijstijdens deze coronapandemie heeft invloed op de mentale gezondheid van studenten. Hoe we nu met digitaal onderwijs omgaan, begint zijn tol te eisenOm studenten door deze crisis te helpen zijn er veranderingen nodig in de hoeveelheid fysiek onderwijs en de invulling van het digitale onderwijs.’’

  Lees het artikel in zijn volledigheid op de website van ISO, onderaan het bericht kunt u het gehele onderzoek inzien.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS