Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
31, Tuesday, August , 2021
Artikel delen

Open leermateriaal inzetten op uw school, wat komt daar bij kijken?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Een film op Youtube. Een uitleg in Powerpoint. Een artikel uit de krant van vorige week met een aantal vragen erbij. Leraren gebruiken vaak aanvullend lesmateriaal bij hun onderwijs. Dat is nog niet meteen open leermateriaal, maar daarover straks meer. Eerst gaan we in op de vraag waarom aanvullend en open lesmateriaal nuttig zijn in de les en bruikbaar voor scholen.

  Waarom aanvullend en open leermateriaal gebruiken?

  • Scholen willen goed lesmateriaal dat recht doet aan verschillen tussen leerlingen. Lesmateriaal dat leraren ondersteunt bij het verzorgen van goed onderwijs. Bestaande methodes van uitgeverijen voorzien hier voor een belangrijk deel in. Veel leraren willen een methode verrijken met aanvullend leermateriaal, al dan niet van een commerciële partij. Zo maken ze de les actueler of spelen ze in op een specifieke leerbehoefte. Vaak heeft dat de vorm van open leermateriaal: materiaal dat vrij beschikbaar is en door de leraar kan worden aangepast.
  • Soms is er simpelweg geen goed lesmateriaal beschikbaar, bijvoorbeeld in het speciaal onderwijs, bij kleinere vakken in het beroepsonderwijs of bij onderwijs aan nieuwkomers. Dan moeten leraren zelf lesmateriaal maken. De leraar kan het zelfgemaakte materiaal weer verspreiden als open materiaal, zodat ook collega’s elders het kunnen gebruiken.
  • Aanvullende en open leermaterialen kunnen zo helpen bij het bieden van onderwijs dat beter inspeelt op verschillen. Verschillen tussen leerlingen en tussen leraren. Zij geven leraren meer regie op hun onderwijs.
  • Aanvullende en open leermaterialen kunnen bovendien helpen om het leermiddelenpakket betaalbaar te houden.

  Wat is open leermateriaal?

  Iedere leraar gebruikt weleens aanvullend lesmateriaal dat aansluit bij een vak of bestaande methode in de les. Daarmee is het niet meteen open leermateriaal. Open materiaal:

  • is vrij te gebruiken
  • mag aangepast worden voor eigen lessen
  • mag verder verspreid worden, met respect voor de gekozen licentie. Dat is vaak een Creative Commons-licentie
  • .

  Open leermaterialen zijn bijna altijd digitaal, dat maakt het delen en verspreiden laagdrempelig. Open leermaterialen kunnen een hele leerlijn bevatten, maar ook een losse les of een fragment van bijvoorbeeld een video of artikel.

  Meer weten? Lees het hele artikel hier

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS