Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
20, Thursday, February , 2020
Artikel delen

Podcast: Smartwatches in het speciaal onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Is het een goed idee om leerlingen met een gedragsstoornis en/of psychische problemen een smartwatch te geven die hun fysieke toestand meet? En is dit wel ethisch verantwoord?

  In deze podcast van Kennisnet wordt er in gesprek gegaan met een groep ICT-coördinatoren van Onderwijsgroep Buitengewoon. Dit is een overkoepelende organisatie voor zeven scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in Limburg.

  Op deze scholen zitten leerlingen met meervoudige of lichamelijke beperkingen alsmede leerlingen met opvoedings- en ontwikkelingsmoeilijkheden. Vooral de groep leerlingen met gedragsproblemen ervaren nogal eens woedeaanvallen, ruzie of stress. Een smartwatch zou dit wellicht in een vroeg stadium kunnen signaleren. Maar is dit wel wenselijk?

  In artikel 11 van de Grondwet, als in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, of AVG, staat beschreven dat ieder mens recht heeft op onaantastbaarheid van het lichaam. Dit gegeven leidt tot een ethisch gesprek.

  Dit is onder leiding van Kennisnet gebeurt in deze podcast. De ICT-coördinatoren van Onderwijsgroep Buitengewoon discussiëren met elkaar over de ethische kant van deze oplossing.

  De podcast-aflevering is hier te beluisteren.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS