Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
14, Friday, May , 2021
Artikel delen

Praktische drempels belemmeren Nederlanders tot omscholing naar een technisch beroep

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Een op de vijf Nederlanders is geïnteresseerd in technische omscholing. Volgens een onderzoek van TechniekOpleiding.nl onder meer dan 1.500 Nederlandse medewerkers, overwegen mannen (29%) vaker dan vrouwen (11%) om zich om te scholen naar techniek. De interesse in sectoren die onder hoge druk staan door de coronacrisis, zijn sterk afgenomen. Dat meldt TechniekOpleiding.nl. 

  17% van de Nederlanders die in het toerisme en de luchtvaart werken, zegt omscholing naar een technisch beroep serieus te overwegen. Daarnaast is er weinig interesse vanuit de horeca, cultuur, sport en recreatiesector (respectievelijk 21% en 3%).

  Mensen die in sectoren werken die niet direct door de coronacrisis worden getroffen, lijken meer geïnteresseerd te zijn in omscholing naar de techniek. Van werknemers in de financiële dienstverlening, landbouw, bosbouw, visserij, telecommunicatie en industrie- en nutsbedrijven , is 30-33% serieus geïnteresseerd in omscholen naar de technologiesector.

  Praktische drempels zijn in eerste instantie een belemmering voor de Nederlanders om zichzelf technisch opnieuw uit te vinden. Zo weet 4 op de tien (39%) niet waar ze moeten beginnen met een omscholing en weet de helft (49%) niet waar ze omscholingssubsidie kunnen krijgen. Een op de vier (26%) denkt dat het lang zal duren voordat ze zijn omgeschoold.

  John Huizing, directeur van TechniekOpleiding.nl: Uit dit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders veel moeite hebben met het overwegen van omscholing naar techniek. Terwijl er juist een personeelstekort is binnen de techniek door het gebrek aan nieuwe aanwas. Daarom is het belangrijk om deze drempel te verlagen. Zo gebruiken we TechniekOpleiding.nl om belangrijke informatie en inspiratie te bieden aan geïnteresseerden in omscholing naar de technologie. We geven mensen met allerlei beroepsachtergronden gericht advies over hun loopbaanperspectief en subsidiemogelijkheden hiervoor. Vaak blijkt dat je veel sneller aan de slag kan in een aantrekkelijke technische functie dan je zou verwachten.”

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS