Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
10, Thursday, October , 2019
Artikel delen

Soms hoef je niet te kiezen: de voordelen van analoog schrijven én de voordelen van digitaal presenteren samen

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Veel scholen hebben naast het digitale bord ook een whiteboard opgehangen. Want analoog schrijven heeft nu eenmaal toch de voorkeur: het gaat sneller, kost minder handelingen en voelt voor veel leraren en leerlingen fijner. Maar ook het digitale bord biedt allerlei voordelen die je niet kwijt wilt raken. Helaas heeft een muur in het klaslokaal beperkte ruimte, dus het whiteboard is vaker kleiner dan leraren zouden willen vanwege de afmeting van het digitale bord. Het lijkt een niet op te lossen probleem, maar er is nu een oplossing.

    “Als ik even snel iets wil opschrijven voor leerlingen, wil ik niet eerst het digibord hoeven aanzetten”

    Als leraar wil je niet afhankelijk zijn van het digitale bord om wel of niet iets te kunnen opschrijven.  Zeker niet als je de hele les niets digitaals gaat doen of als je veel van lokaal moet wisselen, zoals in het voortgezet onderwijs. Marcel Hoogstoevenbeld, Ichthus Lyceum: “wij scrummen veel met leerlingen. Ik wil daarom een groot schrijfoppervlak waar ik met post-its op kan werken maar ook ruimte om onze digitale planning te laten zien”.  In het basisonderwijs is het whiteboard in het klaslokaal vaak al gevuld met de weekplanning, die wil je niet uitvegen om iets op te kunnen schrijven.

    “Groot voordeel van deze oplossing is dat je eindeloos kunt variëren”

    Epson en Visual Smit staken de handen ineen: elk vanuit hun eigen expertise van respectievelijk de digitale en de analoge wereld. Zij bedachten een totaaloplossing: een projector die schaalbare projectie mogelijk maakt in combinatie met een whiteboard dat zo groot kan zijn als de hele wand.
    “Door de combinatie van een groot schrijfoppervlak en de mogelijkheid om digitaal te werken combineren we het beste uit twee werelden. Het scrummen doen we op het whiteboard en we presenteren digitaal onze vorderingen van een project erop.”, aldus Marcel Hoogstoevenbeld.
    Door de schaalbare projectie (80-100 inch voor kleine ruimtes tot 500 inch voor grotere auditoria) kun je naar behoefte een groter of kleiner deel van je whiteboard gebruiken voor projectie. De rest van het whiteboard gebruik je om te schrijven. Daarmee richt je elk lokaal in naar de wensen van de leraar. Je kunt de projector combineren met verschillende soorten Chameleon whiteboards. Juf Meike: “ik vind de magneethoudende borden ideaal. Ik heb er bijvoorbeeld smileys ophangen, om met de kinderen te bespreken hoe ze zich die dag voelen. Maar ik kan er ook bij schrijven én op projecteren.”

    Even dromen: het ideale lokaal

    Hoe zou jouw ideale lokaal eruit zien? Een handige manier om daar achter te komen, is terugblikken op de afgelopen week. Heb je veel geschreven? Of gebruik je veel digitaal presentatiemateriaal? Het kan ook sterk variëren: bij het ene onderwerp heb je veel te projecteren terwijl er ook periodes zijn waarbij je genoeg hebt aan een stift en een whiteboard. Zorg dus dat je flexibel kunt zijn. Zodat jouw hulpmiddelen bijdragen aan je les en je niet tegenwerken.

    Voor meer informatie en inspiratie ga naar:  chameleonwriting.nl/educatief

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS