Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
23, Friday, April , 2021
Artikel delen

Terug op de TV: 10 tegen Taal, leuke taalquiz waar kijkers wat van leren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  In SBS6’s 10 tegen Taal strijden twee beroemde Nederlandse koppels elke week met elkaar om te bepalen wie het beste gevoel voor taal heeft. Harm Edens is de presentator van de taalquiz: “Soms is het ook lijden met een lange ij als er veel fouten gemaakt worden”, zegt Edens lachend. 

  NPO heeft tot 2009 10 tegen Taal uitgezonden, maar nu heeft SBS6 de taalquiz vernieuwd en zal deze vanaf donderdag voor het eerst in 12 jaar weer te zien zijn op TV. De 59-jarige presentator lachte veel tijdens de opname en leerde veel over het taalniveau van de bekende aanwezigen. “Er zijn wel gierende blunders gemaakt”, zegt hij, “Maar alle teams zijn aan elkaar gewaagd.”

  Zangers Nick en Simon, presentatoren Dion de Graf en Toin van Peperstraten, en schrijvers Kroon en Heleen van Royen testten hun taalvaardigheid in het programma. “Intelligente BN’ers waren wel een vereiste voordat ik ‘ja’ zei om dit te gaan doen”, grapt Edens.  “Nick en Simon zijn bloedfanatiek en Toine probeerde een keer een woord te spellen wat niet helemaal goed ging, dus dat was al met al erg grappig.”

  Volgens Edens heeft de show een “zeer goed doel” in de hoop dat het publiek door middel van entertainment iets van de taal kan leren. “Het moet geen saai Dictee der Nederlandse taal worden, het moet leuk zijn. Het is geslaagd als mensen zo stiekem toch 50 minuten met taal bezig zijn en denken ‘goh, dat ging beter dan ik dacht’ en dan daarmee verder gaan”, aldus de presentator. “Het gaat om veel lol maken met taal.”

  De eerste reeks ging donderdag van start, maar Edens denkt al na over twee potentiële teams die in het nieuwe seizoen met elkaar kunnen strijden. Volgens hem bracht het resultaat een interessante taalstrijd voor tv-kijkers. “Twee acteurs uit Goede Tijden, Slechte Tijden tegenover de Dichter des Vaderlands en de Denker des Vaderlands, dat lijkt me nou leuk!”

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS