Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
12, Wednesday, May , 2021
Artikel delen

Universiteiten verwachten groot aantal inschrijvingen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Komend studiejaar verwachten de universiteiten meer inschrijvingen voor bacheloropleidingen. In de afgelopen twee decennia is het aantal studenten meer dan verdubbeld van 164.000 tot 327.000 vorig jaar. 

  Voorzitter van de Vereniging van Universsiteiten (VSNU) Pieter Duisenberg: “Onze eerste prognoses laten zien dat het aantal studenten dat zich aanmeldt voor de universiteit toeneemt met ongeveer 5 procent. Afgelopen jaar zijn de studentenaantallen al met 12,8 procent gegroeid”.

  De aanmeldingen zijn pas officieel als de student het collegegeld heeft betaald. Met name internationale studenten schrijven zich meestal in voor meerdere opleidingen en maken later pas een definitieve keuze.

  De VSNU vindt de toename van het aantal nieuwe studenten niet alleen maar goed nieuws. „Het water staat ons aan de lippen en dat wordt door deze toename alleen maar erger. Het nieuwe kabinet moet gaan zorgen dat de basisfinanciering structureel op orde komt”, aldus Duisenberg. „Zonder extra investeringen van het kabinet gaat dit op termijn gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs.” De voorzitter vreest dat de werkdruk bij docenten en medewerkers dan nog verder toeneemt. „Dat beschadigt het kennis- en innovatievermogen van Nederland.”

  Ondertussen groeit het aantal mensen dat online opleidingen volgt erg snel. Halverwege dit jaar zal het aantal mensen dat online onderwijs volgt toenemen tot meer dan een derde (36 procent) van Nederland. Dit is een stijging van 8 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Het aantal online studenten zal medio 2021 toenemen tot 5 miljoen. Dit is te lezen op de E-Learning Monitor, een onderzoek onder 4.600 Nederlandse marktonderzoeksbureau Multiscope.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS