Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
4, Tuesday, October , 2022
Artikel delen

Vier in balans: een betrouwbaar houvast bij keuzes voor ict-inzet

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Bron: Kennisnet

  Geschreven door: Door Frans Schouwenburg

  Vier in balans: een betrouwbaar houvast bij keuzes voor ict-inzet

  Aan de hand van het model ‘Vier in balans’ kunt u beschrijven wat er nodig is om ict in het onderwijs goed te kunnen gebruiken. Ict-keuzes goed overdenken is de enige manier om technologie te laten renderen. De randvoorwaarden voor ict in het onderwijs en de bouwstenen van Vier in balans zijn: visie, deskundigheid, inhoud en toepassingen, en infrastructuur. In dit artikel leest u hoe u Vier in balans kunt toepassen in uw onderwijspraktijk.

  illustratie Vier in balans

  Er is sprake van Vier in balans als alle randvoorwaarden voor ict in het onderwijs met elkaar in evenwicht zijn.

  Wat is Vier in balans?

  Vier in balans is een model dat beschrijft welke randvoorwaarden nodig zijn om ict in het onderwijs goed te kunnen gebruiken. Het model bestaat uit vier randvoorwaarden ofwel bouwstenen: visie, deskundigheid, inhoud en toepassingen, en infrastructuur. Wanneer deze bouwstenen goed op elkaar zijn afgestemd (met elkaar in balans zijn), kan uw school de gewenste opbrengsten op het gebied van ict behalen. Voor elke bouwsteen zijn er allerlei vragen die u kunt beantwoorden.

  Wat is het doel van het Vier in balans-model?

  Met Vier in Balans kunt u als school of bestuur op basis van een simpel denkraam analyseren of u alle denkstappen hebt doorlopen om optimale keuzes voor ict in het onderwijs te maken en om de juiste randvoorwaarden daarvoor op te stellen. Dat wil zeggen dat de investeringen naar verwachting de juiste opbrengsten hebben en medewerkers en leerlingen tevreden gebruikers zijn.

  Veel ict-beleidsplannen worden opgebouwd op grond van Vier in balans. Moet u een keuze maken over een te volgen training of aan te schaffen leermiddelen? Of moet u kiezen tussen wifi of een vaste verbinding? Dan kunt u dit model gebruiken om uw visie op de inzet van ict in het onderwijs te ontwikkelen en onderwijs met ict duurzaam te verbeteren. Ook helpt het Vier in balans-model de ict-bekwaamheid van medewerkers te bevorderen. Het model geeft verder zicht op de investeringen die nodig zijn op het gebied van leermateriaal, software en infrastructuur.

  Wat levert toepassing van het Vier in balans-model op?

  Het toepassen van Vier in balans levert op dat elke ict-gerelateerde keuze een weloverwogen en gebalanceerde keuze is. U voorkomt hiermee dat u technologie aanschaft of gebruikt zonder dat u weet waarom en waartoe. Ict-keuzes goed overdenken is de enige manier om technologie te laten renderen. Toepassing van dit model is geen absolute garantie voor succes, maar omgekeerd kunnen we wel stellen dat het niet goed uitdenken van een van de vier aspecten een garantie voor desinvestering en teleurstelling is.

  Lees hier het gehele artikel

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS