Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
8 June 2020
Artikel delen

Openbare appstore op je digibord: vriend of vijand? – Gewelddadige games zijn soms maar één klik bij leerlingen vandaan

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Een openbare appstore met duizenden applicaties op je digibord lijkt een voordeel, maar bevat meer risico’s dan je denkt. In een onveilige appstore zijn gewelddadige games, 18+ content en zelfs datamisbruik slechts één klik bij leerlingen vandaan.

  Door: Jesper Kuijpers | Prowise.

  Stel. Je hebt je leerlingen zelfstandig aan het werk gezet. Op het digibord staat de opdracht open. Voor slechts vijf minuten verlaat je het klaslokaal om een kop koffie te halen. Als je terugkomt in het lokaal staat er een groepje leerlingen rondom het scherm. Ze schreeuwen om het hardst, maar worden verlegen zodra ze zien dat je terug bent. Op het scherm staat een ‘18+ Adult Game’ open. Die heeft een handige leerling razendsnel gedownload in de appstore van het digibord.

   18+ content

  Onrealistisch? Misschien. Maar zeker niet onmogelijk. Veel touchscreens bevatten een openbare appstore (bijvoorbeeld Aptoide) waar duizenden applicaties in te downloaden zijn. Sommige zijn educatief verantwoord, veilig en voegen iets toe aan je lessen. Maar er staan ook applicaties tussen die niet thuishoren in een klaslokaal. Denk aan gewelddadige games, 18+ getinte content en applicaties waarvan je niet kunt zien door welk bedrijf ze gemaakt zijn.

  Weet niet wat je installeert

  Iedereen die toegang heeft tot het digibord kan deze ‘slechte’ applicaties heel eenvoudig downloaden, installeren en openen. Zo kunnen leerlingen met expliciet materiaal in aanraking komen zonder dat je er erg in hebt. Om nog maar te zwijgen over de veiligheid van sommige applicaties. Vaak weet je niet precies wat je installeert, waar de app toegang tot krijgt en wat er met verzamelde data gebeurt. Het is zeker niet de eerste keer dat het digibord zo met een virus besmet wordt.

  Dat moet anders kunnen toch?

  De Prowise-manier

  Prowise vindt dat een touchscreen (inclusief appstore) zorgeloos gebruikt moet kunnen worden door leerkrachten en leerlingen. Zonder dat de school en wellicht ouders zich zorgen hoeven maken over met welke apps leerlingen in aanraking kunnen komen. Daarom is de Prowise Appstore volledig in eigen beheer ontwikkeld. Ze bieden geen duizenden opties aan, maar voordat een app voor beschikbaar komt, heeft het in-house testteam de app zorgvuldig nagekeken. Zo zijn ze geschikt voor het klaslokaal (en kinderen) en kun jij zonder zorgen die kop koffie halen.

  Standaarden Prowise Appstore op een rij.

  Geen Wel
  18+-apps (geweld, erotiek, gokken) Nagekeken door onderwijs- en veiligheidsspecialisten
  Hinderlijke reclames Volledig gratis (los van bv. een Office-abonnement)
  Malware (software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen) Geoptimaliseerd voor Prowise touchscreens
  In-app aankopen Apps volledig in eigen beheer ontwikkeld
  ‘Louche’ producenten 100% geschikt voor het klaslokaal

  Data uit applicaties

  Voor Prowise is data geen verdienmodel. Jouw gegevens worden niet commercieel vermarkt en ze gebruiken persoonsgegevens niet (zonder toestemming) voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn verzameld. Zo ben jij altijd happy met je appie(s)!

  Prowise Appstore?

  De Prowise Appstore is een app store in het besturingssysteem Prowise Central waarmee je heel eenvoudig applicaties op het touchscreen installeert. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met onmisbare programma’s zoals Microsoft OneNote, Word en Excel of Google Earth. Met de Microsoft Skype-app beschik je over een unieke mogelijkheid tot leren op afstand. Je installeert deze apps dus rechtstreeks op het Touchscreen en niet in je Windows-omgeving via de pc-module. Hierdoor zijn ze nog sneller te openen.

   

   

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS