Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
28 September 2022
Artikel delen

8 educatieve apps voor onderwijs op afstand

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Tijdens de pandemie is de markt voor educatieve apps enorm gegroeid omdat iedereen zich moest aanpassen aan onderwijs op afstand. Onderwijzers zullen nu kunnen besluiten welke apps de moeite waard zijn om te houden.

    De volgende acht apps waren ideaal tijdens de pandemie en zijn ook nu nog erg waardevol. Lees verder om de beste oplossingen te vinden voor uw lessen.

    1. Labster

    Mogelijk beschikt u niet over het geld, de ruimte of de apparatuur om complete laboratoriumexperimenten uit te voeren met uw leerlingen. Met Labster kunt u ze toch die ervaring geven. Deze app biedt hoogwaardige virtuele labs in verschillende disciplines.

    Uw leerlingen kunnen proeven doen, leren over laboratoriumapparatuur, de apparatuur gebruiken en vervolgens hun kennis testen aan de hand van quizvragen.

    1. Project Noah

    Op het platform Project Noah kunnen mensen zelfgemaakte foto’s delen van dieren in het wild en meer te weten komen over de dieren om hen heen. U vindt hier onder andere Nature School, dat specifiek is ontworpen voor basisschoolleerlingen. De activiteiten en lessen stimuleren uw leerlingen om naar buiten te gaan en zich bezig te houden met de natuur.

    1. Pear Deck

    Pear Deck werd zeer populair toen de scholen moesten sluiten omdat deze app het virtuele leren interactiever maakt. Dit platform geeft onderwijzers de mogelijkheid om leerlingen direct te betrekken bij hun presentaties, bijvoorbeeld met korte quizzen of discussiepunten. De mogelijkheden zijn flexibel: u bent niet alleen gebonden aan meerkeuzevragen. U kunt leerlingen bijvoorbeeld ook een virtueel tekenvel geven met verschillende tekentools, of een kaart waar ze spelden op kunnen prikken.

    Dankzij deze flexibiliteit kunnen docenten zich gemakkelijker aanpassen als een deel van de klas weer naar school komt, en het interactieve leren blijft nuttig wanneer alle leerlingen weer aanwezig zijn.

    1. Lucidspark

    Whiteboards gebruikt u als docent elke dag, maar wat dacht u van een whiteboard waar alle leerlingen tegelijkertijd bij kunnen? Daarvoor moet u bij Lucidspark zijn.

    Lucidspark wordt in de zakenwereld veel gebruikt door volwassenen, maar is ook ideaal voor op scholen, en het bedrijf biedt zeer goede leermiddelen. U profiteert van alle voordelen van samenwerken, brainstormen en aantekeningen maken op een platform dat iedereen kan gebruiken, zelfs de stille kinderen die het lastig vinden om uit zichzelf iets te zeggen.

    1. Floop

    Huiswerk maken heeft weinig zin als uw leerlingen uw feedback nooit lezen. Door die feedback krijgen ze immers de motivatie om te blijven leren. Met Floop kunt u snel en gemakkelijk feedback geven, zodat leerlingen op hun werk kunnen reflecteren terwijl het nog vers in hun geheugen zit. Ook kunnen leerlingen op het Floop-platform meteen met de feedback aan de slag gaan én hebben ze de mogelijkheid om gestructureerde feedback te geven aan klasgenoten.

    1. Mentimeter

    Mentimeter is een soort volwassenversie van Pear Deck. Ook op dit presentatieplatform draait alles om interactie, bijvoorbeeld in de vorm van snelle rondvragen of quizzen. Vervolgens kunt u de resultaten eenvoudig verzamelen en analyseren.

    Waar Pear Deck specifiek is ontworpen voor onderwijzers, is Mentimeter hoofdzakelijk bedoeld voor de zakenwereld, maar u vindt er ook fantastische leermiddelen. Dit platform is waarschijnlijk beter geschikt voor docenten in het voortgezet en hoger onderwijs.

    1. Kahoot!

    Als u gewend bent om leerlingen te overhoren aan de hand van spelletjes, zal Kahoot! uw werk gemakkelijker maken. Op dit online platform kunt u eenvoudig een quiz of educatief spel samenstellen en vervolgens presenteren aan uw leerlingen. Dit kan in de klas, op afstand of met een combinatie van die twee.

    1. Remind

    Met een deel van de leerlingen op school, een deel thuis en ouders die het druk hebben, kan het lastig zijn om iedereen te bereiken. Remind is een communicatieplatform dat speciaal is ontworpen voor onderwijzers. U kunt er communiceren met uw leerlingen en hun ouders en vice versa, zodat iedereen goed op de hoogte blijft.

    Conclusie

    Ook nu iedereen weer in de klaslokalen zit is het gebruik van deze apps niet overbodig. Het interactieve leren blijft namelijk ook nuttig wanneer alle leerlingen weer aanwezig zijn. Als u nog niet bekend bent met apps en tools voor onderwijs op afstand, is dit de perfecte tijd om ermee te starten. Veel van deze apps zijn gratis of hebben een gratis versie, dus u hoeft er niet veel voor te betalen. Probeer een aantal apps uit en kijk welke het beste bij uw wensen en die van uw leerlingen aansluit. Wij zijn ervan overtuigd dat u de perfecte app voor uw klas vindt!

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS