Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
29 March 2019
Artikel delen

1 wachtwoord voor alle accounts – dit doet bijna de helft van de jongeren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Uit onderzoek dat Panelwizard, in opdracht van SLBdiensten, uitvoerde blijkt 48 procent van de jongeren hetzelfde wachtwoord voor al zijn/haar accounts en apparaten te gebruiken. Ruim een derde van de ondervraagden geeft aan niet te weten hoe ze phishing e-mails kunnen herkennen. Dit onderzoek is gehouden onder 1.023 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Dit meldt SLBdiensten.
  Het is opvallend dat zo’n hoog percentage jongeren hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt. Zeker omdat negen op de tien van hen zegt te weten waar een veilig wachtwoord aan moet voldoen, wat aangeeft dat ze hier wel mee bezig zijn. Jongens lijken op dit gebied iets verstandiger dan meisjes. 45 procent van hen gebruikt bijna overal hetzelfde wachtwoord voor, tegenover 52 procent van de meisjes.

  Phishing 
  Ook lijkt het erop dat meisjes iets onwetender zijn op het gebied van phishing. 44 procent van hen weet niet hoe ze een phishing e-mail kunnen herkennen. Bij jongens ligt dit percentage met 30 procent een stuk lager. Van de twaalf- en dertienjarigen kan slechts de helft dergelijke valse e-mailberichten te herkennen. Borgsteede: “Kinderen zijn wat beter van vertrouwen dan volwassenen. Dat is in de basis misschien goed, maar we moeten hen natuurlijk wel beschermen. Het gebruik van de juiste anti-phishing software helpt natuurlijk, maar ouders en onderwijsinstellingen kunnen hier ook meer aandacht aan schenken.”

  Les over hacken
  Met phishing-mails proberen criminelen wachtwoorden te achterhalen om vervolgens personen af te persen met de dreiging persoonlijke informatie en/of documenten te publiceren. Een aantal jongeren zegt te willen leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen dit soort hackers. Anderen willen zelf leren hacken. De helft van de ondervraagden zou hier graag les krijgen in krijgen. “De beste verdediging is educatie. Door te leren welke gevaren er zijn, hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen en te weten hoe hackers denken, wordt het een stuk duidelijker hoe de digitale wereld werkt”, zegt Stephanie van de Stichting Hack in the Class. Acht procent van de jongeren geeft aan wel eens een account van een ander te hebben gehackt.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS