Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
16 April 2020
Artikel delen

Cybersecurity: nu en ná corona

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Het is een feit: scholen laten zich tijdens de huidige coronacrisis van hun meeste krachtige, innovatieve kant zien. Iedereen is diep onder de indruk van wat er in korte tijd is gerealiseerd. De omschakeling van fysieke naar online lessen vergt een enorme aanpassing. Dat is niet alleen wennen voor docenten en leerlingen, ook de IT-systemen worden ineens anders gebruikt. De mobiele netwerken en internet worden zwaar belast doordat lessen online worden aangeboden én men massaal thuiswerkt. Gelukkig kan het netwerk het aan. Maar de veiligheid van het dataverkeer is net zo belangrijk. Daarom worden er door thuiswerkers vaak SSL-VPN verbindingen gebruikt.

    Paul Hoekstra  | Public sector sales manager bij Fortinet 

    Als alle oplossingen met elkaar communiceren

    Security is niet alleen nu, maar altijd zeer belangrijk voor organisaties. Door de invoer privacywetten moeten onderwijsinstellingen ervoor zorgen dat persoonlijke data van studenten en scholieren ten alle tijden goed afgeschermd is. Dus wil de IT-beheerder ook weten wat er op het netwerk gebeurd, zodat hij tijdig in kan grijpen. Maar het onderwijs zit in een lastige spagaat. Het niveau van beveiliging moet omhoog, want hackers worden slimmer en de wet-en-regelgeving is aangescherpt. Tegelijkertijd gaan de budgetten niet omhoog. Méér verantwoordelijkheid voor hetzelfde geld, dat is een flinke uitdaging. Daarom kiezen steeds meer scholen en universiteiten ervoor om samen te werken met één leverancier die met inzet van verschillende oplossingen alle randen van het netwerk beveiligt. Zo’n totaalpakket heeft een hoog security niveau omdat het onderling dreigingsinformatie met elkaar uit kan wisselen. Doordat je alle securityoplossingen met één managementplatform kan aansturen, haal je de complexiteit uit het beheer. Ook dat zorgt voor kostenbesparingen.

    Maar het samenwerken met één leverancier heeft meer voordelen. Alle oplossingen communiceren met elkaar, het IT-beheer kost minder tijd en logging en monitoring gaat sneller. Bovendien hoeven onderwijsinstellingen nog maar met één partij te schakelen. Overigens hoeven organisaties niet bang te zijn dat alle bestaande oplossingen die al in huis zijn, overbodig worden. Die kunnen gewoon blijven staan. Onze Fortinet oplossingen hebben een zeer open structuur, wat betekent dat we naadloos integreren met producten van derde partijen. Met andere woorden: onze oplossingen kunnen prima samenwerken met de producten die al gebruikt worden.

    Kwalificatiedossier en securitykennis

    Organisaties hebben steeds meer behoefte aan IT-beheerders die veel kennis hebben van security producten. Scholen houden hier in toenemende mate rekening mee. In september van dit jaar wordt er door het Ministerie van Onderwijs een nieuw kwalificatiedossier ingevoerd. Dat heeft als gevolg dat IT-studenten meer kennis van securityprocedures en oplossingen moeten hebben. Daar helpen we onderwijsinstellingen graag bij. Sinds een jaar bestaat het Fortinet Network Security Academy-programma, dit is een onderdeel van Fortinets Network Security Expert (NSE) Instituut. Via de Academie bieden we gratis cybersecurity-trainingen en NSE-certificatie mogelijkheden aan scholen die IT-opleidingen verzorgen. Via online cursussen leren studenten alles over cybersecurity trends en ontwikkelingen. Ook trainen we ze in hoe ze verschillende beveiligingsoplossingen van Fortinet kunnen inzetten en onderhouden. Veel scholen hebben interesse om onze Academy toe te voegen aan het lespakket. Het is geweldig dat we actief meehelpen aan het opleiden van honderden nieuwe security experts. Want die zijn hard nodig om de Nederlandse IT-netwerken veilig te houden. Ook ná de coronacrisis.

     

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS