Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
30 October 2017
Artikel delen

Duizenden basisscholen ontvangen gratis techniekpakket met lesmateriaal om te leren programmeren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De wereld om ons heen verandert razendsnel en de technologische innovaties volgen elkaar in rap tempo op. De nieuwe regering onderkent deze verandering door digitale geletterdheid in 2019 wettelijk te verankeren in het nieuwe onderwijscurriculum.

  Dit initiatief wordt toegejuicht en extra kracht bijgezet door het bedrijfsleven, dat graag wil meehelpen om deze doelstelling te bereiken en kinderen digitale vaardigheden bij te brengen. Dankzij een unieke samenwerking van Reshift Digital, Creative Kids Concepts (CKC) en SIDN ontvangen de 2.700 basisscholen die zijn aangesloten bij CKC, gratis het lespakket Bendoo Arduino Box. Hierdoor hopen de drie organisaties meer kinderen enthousiast te maken voor techniek en technologie. Alle aangesloten basisscholen kunnen op de IPON onderwijsvakbeurs (7 en 8 februari 2018) deze nieuwe techniekbox gratis afhalen op de stand van De Techniek Torens!

  Je eigen stoplicht programmeren is kinderspel

  Met de box leren kinderen op een leuke en interactieve manier de basisprincipes van technologie en programmeren. De Bendoo Arduino Box is gebouwd rond de microcomputer Arduino en bevat een compleet lesprogramma van acht lessen (inclusief docentenhandleiding), dat is samengesteld door de onderwijsexperts van Creative Kids Concepts.

  Met het techniekpakket leren kinderen eerst hoe een computer precies werkt. Aansluitend ontdekken de leerlingen hoe ze zelf een volledig geautomatiseerd project, zoals een digitale piano, een verkeerslicht of een automatisch plantbewateringssysteem kunnen maken en programmeren. “We willen het plezier van iets maken en de werking van technologie laten zien en hopen zo kinderen enthousiast te maken voor techniek,'' verklaart initiatiefnemer Ramon Wieleman van Reshift Digital. “Als de eerste lampjes gaan branden en de bliep-geluiden klinken, zie je de ogen van de kinderen oplichten. Het leuke van dit maakonderwijs is dat kinderen spelenderwijs leren en dit ook aan elkaar doorgeven.”

  Het lesmateriaal van de Bendoo Arduino Box sluit naadloos aan bij de doorlopende leerlijn van De Techniek Torens over Wetenschap & Technologie. Kinderen werken hierbij zelfstandig in kleine groepjes. Dat maakt de lessenserie heel eenvoudig inzetbaar voor iedere leerkracht.

  Straks kan ieder kind programmeren

  “Om de innovatiekracht van Nederland te waarborgen, is het van groot belang dat kinderen naast gebruikers, ook makers van digitale technologie worden. Het is aan ons – het bedrijfsleven – om deze generatie hiervoor klaar te stomen”, aldus Ramon Wieleman van Reshift Digital. “We zijn dan ook zeer verheugd dat we dankzij samenwerking met onze partner SIDN deze technieklessen gratis kunnen aanbieden aan de bij CKC aangesloten bassischolen.”

  Roelof Meijer (CEO van SIDN): “We zijn erg blij dat het nieuwe kabinet digitale vaardigheden gaat verankeren in het curriculum. Maar daarmee zijn we er nog niet. De wereld om ons heen digitaliseert in rap tempo. We hebben dus geen tijd te verliezen. Met dit lespakket hopen we een extra versnelling te geven en basisscholen te helpen om met digitale geletterdheid aan de slag te gaan.”

   

  Over Reshift Digital

  Reshift Digital bereikt als grootste tech-mediahuis van Nederland maandelijks meer dan 6 miljoen mensen met toonaangevende merken als Kieskeurig.nl, Computer!Totaal, Computer Idee, Vives Magazine, Power Unlimited , Zoom.nl en PCM. Reshift organiseert de vakbeurs IPON voor innovatie en ICT in het onderwijs en inspireert software ontwikkelaars met kennisevenementen, zoals J-Fall en IoT Tech Day. Reshift inspireert kinderen op een eigentijdse manier om met technologie in aanraking te laten komen dankzij de technologiepakketten van Bendoo Box en door coding events van Devoxx4Kids

  Over SIDN

  Wij beheren het .nl domein. Wij regelen de registratie van de .nl-domeinnamen en we doen meer: we delen bijvoorbeeld onze kennis, steunen initiatieven voor een beter internet en ontwikkelen nieuwe diensten. SIDN ondersteunt meerdere onderwijsinitiatieven om kinderen digitale vaardigheden bij te brengen om ze voor te bereiden op de toekomst.

  Over Creative Kids Concepts

  Creative Kids Concepts faciliteert de leerkracht in het basisonderwijs om op een leuke en gemakkelijke manier, op kennisintensieve gebieden, uitdagend onderwijs te bieden aan de leerlingen. Daartoe levert CKC complete, hoogwaardige, laagdrempelige lesmethodes (inclusief alle benodigde materialen en leskisten), die direct structureel en schoolbreed inzetbaar zijn.

  Creative Kids Concepts heeft zo drie innovatieve, creatieve lesmethodes ontwikkeld voor de basisschool: De Techniek Torens (voor Wetenschap-& techniekeducatie), De Pittige Plus Torens (creatieve verrijking voor meer- en hoogbegaafden) en Het KunstKabinet (voor kunst- en erfgoededucatie). Meer info: creativekidsconcepts.com.


   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS