Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
14 May 2020
Artikel delen

Kinderorganisaties dienen klacht in tegen TikTok voor breken van privacybeloftes

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Donderdag hebben twintig kinder -en consumentenorganisaties gezamenlijk een klacht ingediend tegen de populaire muziekapp TikTok. De app zou privacybeloftes hebben verbroken, waar veel kinderen de dupe van kunnen zijn. De klacht is ingediend bij de FTC (Federal Trade Commission), ook wel de ‘Amerikaanse handelswaakhond’ genoemd. 

  TikTok trof begin 2019 een schikking van 5,7 miljoen dollar (bijna 5,3 miljoen euro) met de FTC. Volgens de waakhond “vergaarde TikTok op illegale wijze persoonlijke informatie van kinderen”.

  Naast de boete moest TikTok van de waakhond een aantal wijzigingen doorvoeren in de app. Zo stemde TikTok ermee in om ouders om toestemming te vragen voordat de persoonlijke informatie van hun kind werd verzameld. Daarnaast zou TikTok persoonlijke informatie, inclusief video’s, van kinderen jonger dan dertien jaar verwijderen.

  Volgens de coalitie heeft TikTok zich niet aan deze beloftes gehouden. Er zouden nog steeds video’s van jonge gebruikers in de app te vinden zijn. Ook zouden kinderen onder de dertien jaar gemakkelijk een TikTok-account kunnen aanmaken door een neppe geboortedatum in te voeren.

  Een TikTok-woordvoerder schrijft in een verklaring: “We nemen privacy serieus en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat TikTok een veilige en leuke community blijft voor onze gebruikers.”

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacytoezichthouder, is vorige week een onderzoek gestart naar TikTok. De toezichthouder gaat onderzoeken of de privacy van Nederlandse kinderen voldoende gewaarborgd is in de populaire app. De AP verwacht later dit jaar met de eerste resultaten van dit onderzoek naar buiten te kunnen komen.

  Het volledige artikel, inclusief video, is hier terug te vinden.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS