Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
10 June 2020
Artikel delen

Veiligheidsprotocollen oefenen in virtual reality

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Virtual en augmented reality (VR en AR) maken het mogelijk om extreme situaties die in de praktijk zelden voorkomen toch op een realistische manier te trainen. Vooral in het beroepsonderwijs biedt dit uitkomst. Het STC mbo-college in Brielle past al virtual reality toe in hun praktijkonderwijs. Wij gingen er langs om te kijken hoe ze het daar hebben aangepakt en welke lessen ze daarbij leerden. 

  Door: Els Booij en Wietse van Bruggen | Kennisnet.

  De procesindustrie is verantwoordelijk voor de productie van grondstoffen die in moderne, schone, hoogtechnologische fabrieken verwerkt worden. In Nederland werken meer dan 300.000 mensen bij bedrijven in de procesindustrie. Veel van deze bedrijven zitten rondom de Rotterdamse haven en in het Botlekgebied. Het STC in Brielle leidt studenten op voor deze procesindustrie. Veel studenten gaan nu hun opleiding aan de slag als procestechnicus of operator in de chemische industrie of de energiesector.

  De ambitie: aansluiting mbo en arbeidsmarkt

  Studenten van STC leren via het project “Plant of the future’ om te werken in de fabriek van de toekomst. In deze publiek-private samenwerking tussen de onderwijsinstelling STC Group, bedrijven en overheden in de regio, wordt de fabriek van de toekomst in de opleiding verwerkt. Eén van de belangrijkste doelen van het project is een betere afstemming tussen beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt. Om dat te bereiken wordt in dit project onder andere gekeken naar de mogelijkheden van innovatieve technologie, zoals VR en AR.

  De praktijk: oefenen in virtual reality

  Wij waren erg benieuwd hoe dit eruit ziet, dus gingen we langs in Brielle. Wat als eerste opvalt, is dat de opleiding al veel gebruikmaakt van simulatie: zo zagen we praktijklokalen voor vaardigheden als elektrotechniek en lassen waar gedeeltes van opstellingen staan om mee te oefenen, al dan niet gecombineerd met computers om de opstellingen mee te programmeren. In een praktijkgedeelte in de open lucht worden die losse vaardigheden geïntegreerd en wordt geoefend met het onderhoud van complete fabrieksinstallaties. De technici op de vloer staan via portofoon in contact met de operators in de controlekamer.

  Bekijk hier het volledige artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS