Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
14 March 2023
Artikel delen

Informatiemanagement op school – inzicht in het applicatielandschap

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Geen enkele school heeft als doel zoveel mogelijk apps te gebruiken. Maar het is soms een uitdaging om aantrekkelijk ogende applicaties die leraren bijvoorbeeld op onderwijsdagen hebben gezien, te beoordelen op het nut en te concluderen of ze bijdragen aan de ondersteuning van activiteiten die bijdragen aan gestelde doelen. In dit artikel in de reeks over informatiemanagement op school laten we zien hoe een goed inzicht in alle applicaties in de school hierbij kan helpen.

    Door Okko Huising op Kennisnet.nl

    Inzicht in het applicatielandschap van uw school levert een aantal grote voordelen op. En dan niet alleen in het kader van kostenbesparing.

    Een volledig overzicht van applicaties en functies:

    • maakt duidelijk welke applicaties mogelijk voor hetzelfde doel worden ingezet (en dus dubbel zijn);
    • laat zien op welke gebieden er mogelijk wél doelen en activiteiten zijn gedefinieerd, maar waar nog géén systemen zijn om deze activiteiten te ondersteunen. Bij de aanschaf van nieuwe applicaties wilt u weten hoe uw applicatielandschap eruitziet om te kunnen bepalen of de nieuwe software hierbij past;
    • geeft inzicht in de levenscyclus van alle gebruikte systemen waardoor u ze kunt vervangen voordat er problemen ontstaan;
    • en geeft daarnaast inzicht in de leveranciers, koppelingen tussen de applicaties, de gebruikte technologieën, het gebruik van de applicatie (urgentie en belang), de risico’s (informatiebeveiliging en privacy), en, indien de applicatie is gekoppeld aan de financiële administratie, ook in de kosten. En het geeft het overzicht bij samenwerken en/of fuseren met andere onderwijsorganisaties.

    Stel het doel vast

    Een belangrijke stap bij informatiemanagement is: beoordelen of de software een bijdrage levert aan de (ondersteuning van) activiteiten en de gestelde doelen in de school. Zie ook het artikel ‘Informatiemanagement op school – doelen van de organisatie’. U kunt zo vaststellen of bepaalde software nodig is. Of u kunt op basis van onderzoek uit de data concluderen dat digitale ondersteuning bij bijvoorbeeld het leren van spelling en grammatica toch niet zo goed werkt als wanneer leerlingen zelf schrijven. En wat te denken van allerhande dashboards en rapportages die tegenwoordig standaard bij diverse softwareoplossingen worden geleverd? Doordat elke muisklik van een leerling data oplevert, kan er zoveel data ontstaan, dat een leerkracht zich erin kan verliezen. De kans bestaat dat er dan te weinig tijd overblijft voor persoonlijke uitleg.

    Lees verder op kennisnet.nl

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS