Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
18 March 2019
Artikel delen

Jongeren enthousiast maken voor techniek

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Bekijk nu de nieuwe YouTube serie van Jet-Net & TechNet. De nieuwe YouTube serie heet: Tech? In deze serie zie je wat leerlingen op school leren en hoe dit er in de echte wereld uitziet? Wat gebeurt er in technologische bedrijven als Waternet, Urenco, Rijkswaterstaat en Fujifilm? En waar houden professionals in deze bedrijven zich mee bezig? In de YouTube-video’s zoomt presentatrice en Instagrammer Lize Korpershoek in op een aantal bètatechnische toepassingen in deze bedrijven. Docenten kunnen de video’s als introductie van een les gebruiken en zo de praktijk de klas in halen. Dit meldt TechniekTalent.nu.

  Het is voor leerlingen heel interessant om te zien hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat en om dat wat ze op school leren, in de praktijk te zien. Hoe kun je de praktijk beter de klas in halen door daadwerkelijk in het bedrijfsleven op onderzoek uit te gaan? Daarom biedt Jet-Net & TechNet met deze YouTube-serie een inkijkje in vier technologische bedrijven: Rijkswaterstaat, Fujifilm, Waternet en Urenco. Reporter Lize Korpershoek brengt een bezoek aan deze bedrijven en licht een technisch aspect toe. Ze gaat in gesprek over de achterliggende processen door de medewerkers te vragen hoe het zit. Zo krijgen leerlingen een kijkje in de keuken van deze bedrijven én de beroepen.
  Bij Fujifilm leggen Lauri en Michiel uit welke soorten fotopapier er zijn en hoe het chemische proces achter het ontwikkelen van een foto werkt. Uit hoeveel lagen bestaat fotopapier? Hoe worden de kleuren van een foto zichtbaar en hoe zorg je ervoor dat je er zelfs water op kunt laten vallen? Bekijk de video.
  Lize gaat met Arend van Rijkswaterstaat op ontdekkingstocht naar de verkeerslichten van de toekomst. Ze ervaren hoe je kunt communiceren met verkeerslichten en hoe je bijvoorbeeld alles op groen kunt zetten. Dat is handig zul je denken, maar welke techniek zit hier allemaal achter? En waarom is dit zo belangrijk voor bijvoorbeeld een ambulance? Bekijk de video.
  De video’s van Fujifilm en Rijkswaterstaat zijn geschikt voor leerlingen uit de tweede klas vmbo.
  Bij Urenco verdiept Lize zich in de materie achter iridium. Iridium is peperduur (wel vijf keer zeldzamer dan goud!), maar hoe wordt het gemaakt? En waar wordt het voor gebruikt? Zo worden iridiumstaafjes gebruikt in behandelingen tegen kanker. Hierdoor worden jaarlijks tienduizenden mensen gered! Bekijk de video.
  Bij de Calcite Factory van Waternet wordt Lize ondergedompeld in de wereld van waterontkalking. Wat doet kalk in water, hoe wordt het eruit gehaald en wat zijn de stappen die je dan neemt? En welke functie heeft calciet in het ontkalkingsproces? Bekijk de video.
  De video’s van Urenco en Waternet – The Calcite Factory zijn geschikt voor leerlingen uit de derde klas havo/vwo.
  Met deze video’s biedt Jet-Net & TechNet docenten een leuke introductie op de les en worden jongeren geïnformeerd en geïnspireerd over de thema’s én de technologische bedrijven, zodat zij enthousiast worden over een technisch profiel en vervolgopleiding.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS