Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
27 September 2023
Artikel delen

Koninklijke Visio wint European Innovative Teaching Award 2023 voor screening van ICT vaardigheden bij leerlingen met een beperking

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Koninklijke Visio heeft de European Innovative Teaching Award (EITA) 2023 gewonnen voor het project iExpressMyself gericht op het screenen van de ICT-vaardigheden van slechtziende en blinde leerlingen en cliënten met een meervoudige beperking. Het doel van deze screening is om leerlingen meer zelfredzaam te maken en zo positief bij te dragen aan hun welzijn.

  De EITA Awards is een jaarlijks initiatief om innovatieve, interactieve en inclusieve onderwijs- en leerpraktijken voor het voetlicht te brengen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

  ICT-vaardigheden screenen, monitoren & ontwikkelen

  Koninklijke Visio heeft de award gekregen voor de ontwikkeling van een screening tool waarmee leerkrachten de ICT-vaardigheden in kaart kunnen brengen van slechtziende en blinde leerlingen en cliënten met een meervoudige beperking. Daarnaast heeft Koninklijke Visio richtlijnen samengesteld voor professionals om de screening op de juiste manier in te zetten, in combinatie met een individueel ICT-ontwikkelplan voor elke leerling. Hiermee kunnen professionals direct de progressie van hun leerlingen op ICT-vlak monitoren. De vragenlijst die ten grondslag ligt aan deze screening is ontwikkeld en gevalideerd in een eerdere fase van dit project.

  Marcel Janssen, Directeur Onderwijs bij Koninklijke Visio: “De EITA 2023 Award vormt een erkenning van ons werk, en van alle leerkrachten en scholen die dagelijks bijdragen aan de vernieuwing van ons onderwijs. Met deze ICT-screening hebben professionals meer inzicht in de ontwikkelingen van hun leerlingen en cliënten en kunnen wij hen beter ondersteunen. Doordat we nu ICT-tools kunnen aanbieden die beter aansluiten bij hun ontwikkeling, zien we deze vaardigheden sneller toenemen. Leerlingen en cliënten met een visuele en verstandelijke beperking hebben meer mogelijkheden om zelf met deze tools aan de slag te gaan en meer plezier in het werken met ICT. En daar doen we het natuurlijk voor!”

  Europese Unie

  Met de EITA Awards worden vernieuwingen beloond die tot stand zijn gekomen met steun van de Europese Unie, vanuit het Erasmus+ programma. In totaal werden er 93 awards uitgereikt aan organisaties verspreid over heel Europa. Tijdens het Annual Event van Erasmus+ op 16 november worden de awards aan de Nederlandse winnaars uitgereikt.

  Meer informatie over de EITA Awards en de andere winnaars:
  https://innovative-teaching-award.ec.europa.eu/projects/iexpress-myself-ii_en
  https://www.erasmusplus.nl/actueel/nieuws/winnaars-bekend-european-innovative-teaching-award-2023

  Over Koninklijke Visio

  Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, arbeid en wonen. Deze diensten zijn ook voor mensen die naast een visuele een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering. Ga voor meer informatie over Koninklijke Visio naar www.visio.org.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS