Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
13, Thursday, February , 2020
Artikel delen

Brexit: De gevolgen voor je school

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De kogel is dan eindelijk door de kerk: het Verenigd Koninkrijk gaat de EU verlaten. Dit houdt in dat de AVG, of Algemene, Verordening Gegevensbescherming, komt te vervallen voor het land. Vanaf 1 januari 2021 hoeft het land zich niet meer aan deze Europese privacywetgeving te houden. Maar wat betekent dat voor je school? Moet je nieuwe afspraken maken?

  Dat ligt er aan. Wanneer je school gebruikt maakt van software of een app waarbij persoonsgegevens worden opgeslagen op een Britse server, kan het handig zijn dat er nieuwe afspraken gemaakt worden. Ook wanneer een Brits bedrijf toegang heeft tot de persoonsgegevens van de school is dit het geval. Met deze afspraken kunnen de bedrijven alsnog aan de AVG voldoen.

  Het Verenigde Koninkrijk zal door een overgangsregeling nog tot het einde van dit jaar onder de AVG vallen. Na 31 december vervalt deze plicht. Het kan zijn dat de Britten zelf een privacywetgeving ontwerpen en implementeren, maar het is van belang dat deze op 1 januari, of eerder, ingaat. Dan rest nog de vraag of de nieuwe wetgeving voldoet aan de eisen van de Europese Unie.

  Wanneer deze nieuwe privacywetgeving minder strikt is dan de AVG zal de Europese Unie hier niet mee akkoord gaan en alsnog eisen dat er afspraken worden gemaakt met Britse bedrijven. De verwachting is dat dit besluit er niet tijdig komt.

  Kort samengevat, nog niet alles is duidelijk met betrekking tot de Brexit en het effect op scholen die gebruik maken van Britse leveranciers of diensten. Eén van de weinige dingen  wat je op dit moment  kan doen is om de situatie in de gaten te houden. Ook kun je nagaan of je school gebruik maakt van leveranciers en/of diensten in het Verenigd Koninkrijk en welke gegevens hierbij worden uitgewisseld.

  Wordt er bijvoorbeeld alleen een softwarepakket geleverd die op een Nederlandse server staat, en heeft het Britse bedrijf geen toegang hiertoe? Dan veranderd er niets met betrekking tot gegevensbescherming.

  Voor meer informatie, kijk op Kennisnet.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS