Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
1, Thursday, December , 2022
Artikel delen

Informatiemanagement op school – het belang van informatiebeveiliging en privacy

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Veiligheid in een school kan over veel dingen gaan: fysieke veiligheid, sociale veiligheid en ook over informatieveiligheid. Over dat laatste gaat dit artikel in de reeks Informatiemanagement op school, waarin we uitleggen wat informatiebeveiliging precies is en hoe het zicht verhoudt tot ict-beveiliging.

  Door Okko Huising via Kennisnet

  Om meteen met die vraag te beginnen: wat is informatiebeveiliging en hoe verhoudt het zich tot ict-beveiliging? We zullen zien dat ze een nauwe relatie hebben. Informatiebeveiliging heeft betrekking op de vereiste betrouwbaarheid van informatiesystemen in termen van vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit. Daarnaast gaat informatiebeveiliging over de maatregelen die nodig zijn om die betrouwbaarheid te waarborgen en het onderhouden en controleren van die maatregelen.

  Wie heeft toegang tot welke informatie

  Een informatiemanager ontwerpt de processen die ten grondslag liggen aan informatiebeveiliging. Hiervoor is het belangrijk dat bekend is welke taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden en rollen hierbij komen kijken. Want wanneer duidelijk is wie wat mag vanuit welke rol, is dit in te regelen in een veilig werkproces. De financiële administratie kan dan bijvoorbeeld niet bij de leerlinggegevens. En een ouder/verzorger kan alleen bij de resultaten van het eigen kind en niet bij die van andere leerlingen.
  Ict-beveiliging betreft dus de beveiliging van de ict-middelen die worden ingezet. Ict-beveiliging heeft betrekking op identiteiten en de toegang die deze identiteiten hebben.

  Lees meer op Kennisnet

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS