Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
27, Tuesday, April , 2021
Artikel delen

Studieschulden registreren voor inzicht hypotheekverstrekkers

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Volgens AFM moet de studieschuld worden geregistreerd bij de BKR en worden vermeld in een systeem dat toegankelijk is voor woningdiensten. Dit kan voorkomen dat consumenten een hypotheek krijgen die te hoog is, meent de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De supervisor geeft aan dat het wijs zou zijn om dit op Bureau Krediet Registratie te plaatsen. Dit registreert nu alle andere leningen die op consumenten van toepassing zijn.

  AFM vraagt om een beleid in een jaarlijkse wetgevingsbrief waarbij de toezichthouder aangeeft welke thema’s het graag wettelijk vastgelegd zou zien. Het is nog altijd erg moeilijk voor hypotheken om de studieschuld in te zien. Daarom zouden ze een hogere hypotheek krijgen, wat niet goed voor de consument is.
  Volgens AFM zijn er ook aanwijzingen dat bij sommigen de studieschuld helemaal niet wordt meegenomen, terwijl de gemiddelde schuld toeneemt. Ongeveer 15% van de mensen zou de studieschuld niet opgeven.

  Starters hebben het al moeilijk in de woningmarkt vanwege de prijsstijgingen en scherpe regels om een hypotheek te krijgen. Als het AFM-voorstel wordt ondersteund, zou dat een extra drempel voor jongeren kunnen vormen om een woning te kopen.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS