Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
4, Thursday, March , 2021
Artikel delen

Te grote afhankelijkheid en privacyrisico’s van Google in onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt zijn niet veilig genoeg. De privacyrisico’s zijn te groot, klonk het in een Kamerbrief van onderwijsministers Engelshoven en Slob.

  Door: Daan van den Enden | NOS.nl

  Het techbedrijf kan met metadata zien wat gebruikers aanklikken, hoe lang ze ingelogd blijven en welke zoekopdrachten worden gebruikt. De omgang van metadata is één van de risico’s. Google is van mening dat het zelf mag bepalen voor welk doel zij metadata verzamelen van gebruikers en hoe.

  Gebruik op school

  Volgens een woordvoerster van de VO-raad zou het in het primair onderwijs om minder dan helft van de scholen gaan. Bij het voortgezet onderwijs is dat ongeveer een derde, en in het hoger onderwijs en het mbo zouden de programma’s vrijwel niet gebruikt worden.

  “We hebben natuurlijk de laatste tijd veel te maken gehad met thuisonderwijs, dus dan is het logisch dat daar voor gekozen wordt.”

  En daar ligt nou precies het probleem, vindt Niels Kerssens, die onderzoek doet aan de Universiteit Utrecht naar technologie in het onderwijs. “De afhankelijkheid van Google is versterkt door de coronacrisis. Scholen willen ermee in contact blijven met leerlingen en leerlingen ook onderling.”

  Grote techbedrijven in het onderwijs

  Volgens Kerssens, die samen met José van Dijck onderzoek deed naar Big Tech in het primair onderwijs, kan Nederland niet alleen de dominantie van Amerikaanse techbedrijven als Google het hoofd bieden. “Het ontbreekt Nederland aan slagkracht.”

  Vooral omdat het bedrijf op zo veel verschillende manieren aanwezig in het klaslokaal, benadrukt Kerssens. “Je hebt ook nog de andere infrastructurele diensten, authenticaties en logins, en hardware als chromebooks.” Daarom is het wegnemen van de risicofactoren uit de brief van de onderwijsministers niet de totaaloplossing volgens Kerssens. “Het probleem wordt nu geframed in termen van privacy, maar er is nog overstijgende problematiek.”

  Google heeft op Twitter een reactie achtergelaten over Google Workspace:

  Google Nederland (@GoogleNL) : We delen graag onze reactie met jullie op de evaluatie van de Rijksoverheid over Google Workspace en willen een aantal dingen verhelderen.

   

  Bekijk dit artikel in zijn volledigheid op NOS.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS