Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
1 July 2024
Artikel delen

Omnidu

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    IPON MAGAZINE 180

    Tekst: Leen Shames

     

    Nieuwe app om het ontwikkelen en afspelen van digitale oefeningen eenvoudig te maken

     

    Het programma Omnidu is gemaakt door Stichting Op Maat Eduware. De stichting heeft een ideële grondslag en werkt zonder winstoogmerk. Omnidu is ontwikkeld vanuit het onderwijs zelf en is een handige tool om op maat gesneden digitale oefenstof te maken. Tientallen scholen gebruiken inmiddels Omnidu en delen het lesmateriaal met elkaar via het platform.

     

    De maker bepaalt zelf de inhoud van de oefening. Daarbij heeft hij of zij de keuze uit tekst, foto, audio of video, die gebruikt worden in verschillende oefenvormen zoals lotto-, rubriceer-, volgorde- en memory oefeningen. Iedere docent of begeleider kan met Omnidu eenvoudig oefeningen maken, die aansluiten bij de leerbehoefte. Omnidu is geschikt voor alle leerlingen in het primair en speciaal (basis)onderwijs. Omnidu is een gebruiksvriendelijke omgeving: met een paar klikken heb je al resultaat.

    Omnidu is nu ook als app beschikbaar voor de iPad en voor de Android tablet. Met de app kun je oefeningen spelen of kun je eigen omnidules maken.

     

    Eenvoudig en snel

    De basis voor elke oefening zijn zogenaamde kaarten waar een plaat wordt gecombineerd met audio en tekst. Het invoegen van afbeeldingen of video is met één druk op de knop geregeld. Je kunt direct een opname maken of gebruik maken van de koppeling naar een mediabibliotheek. Audio koppelen aan een afbeelding kan door een geluidsopname te maken: je spreekt het begrip in. Het werkt eenvoudig en snel. Binnen een paar minuten is de oefening gemaakt en kunnen leerlingen ermee aan het werk. Leerlingen zouden ook zélf oefeningen kunnen maken en zo spelenderwijs digivaardiger worden.

     

    De Omnidu app voor Android tablets en voor de iPad is kortgeleden gelanceerd. Bestuurslid Benjo Plandsoen, docent op de Emiliusschool, licht toe: ‘’We hebben met subsidie vanuit het Bartiméus Fonds de Omnidu app kunnen ontwikkelen. De app voldoet nu volledig aan de WCAG 2.1 toegankelijkheidseisen. Ook leerlingen (en volwassen) met een visuele beperking kunnen nu via een Android tablet of iPad volwaardig van Omnidu gebruik maken. De tablet heeft de afgelopen jaren een belangrijke plaats ingenomen als hulp- en onderwijsmiddel in het onderwijs. We kregen daardoor veel vragen van scholen om de Omnidu app te ontwikkelen. Met behulp van een tablet kunnen leerlingen nog zelfstandiger leren en oefenen met Omnidu. De oefeningen van Omnidu worden omnidules genoemd en zijn herkenbaar aan een eigen kleur per soort oefening.”

    Voor leerlingen met beperkingen

    “De werkwijze van Omnidu is niet veranderd, maar via de app werkt het allemaal nog net iets gestroomlijnder. Voor leerlingen met specifieke beperkingen, zoals slechtziende, auditief of motorisch beperkte leerlingen, kent Omnidu vele instellingen om het zelfstandig gebruik mogelijk te maken op een tablet. Ook voor leerlingen met een zeer ernstige meervoudige beperking is Omnidu eenvoudig in te zetten. Het maakt niet uit welke beperking je hebt, want Omnidu is als oefenvorm voor jou geschikt te maken; dát is de grote kracht en het unieke van Omnidu.”

     

    “De maakomgeving is in de app nog meer vereenvoudigd en het design van de software heeft een moderne facelift gekregen. De app kan ook geïnstalleerd worden op digiborden en is daarop direct te gebruiken; handig voor demonstraties en instructies. Omnidu kun je gratis uitproberen: je kan dan maximaal vijf omnidules maken. Voor scholen geldt een abonnement van € 399,- per jaar en een individueel abonnement kost € 99,-. In beide licentievormen kun je een onbeperkt aantal omnidules maken en heb je de mogelijkheid om oefeningen van anderen te hergebruiken of aan te passen”, aldus een enthousiaste Plandsoen.

    In de test
    Ik test de app van Omnidu uit en ik zie direct ook mogelijkheden voor het tweede taal onderwijs aan nieuwkomers. Analoge oefeningen zijn eenvoudig te digitaliseren met de app om meer eigentijds onderwijs aan te kunnen bieden. Leerlingen kunnen ook thuis oefenen met de omnidules. De oefeningen kan ik aanpassen naar moeilijkheidsgraad. Prachtig dat ik als docent mijn eigen inhoud kan toevoegen met mijn beelden, mijn woorden en mijn stemgeluid. In het openbare deel van Omnidu zijn veel oefeningen door anderen gemaakt die mij inspireren en waar ik zelf gebruik van kan maken. Ik kan deze omnidules ook weer aanpassen en opnieuw arrangeren. Heel erg waardevol!

     

    Ook leerlingen met een visuele beperking kunnen Omnidu gebruiken

     

    Weblinks

    omnidu.nl

    bartimeusfonds.nl

     

     

     

     

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS