Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
23 October 2019
Artikel delen

Onderzoek ICT-bekwaamheid leraren van start

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Eerder hebben we bericht dat onderwijsprofessionals hun eigen kennis hoger beoordelen dan collega’s, nu heeft Kennisnet een onderzoek ingesteld. Het onderzoek zal duidelijk maken hoe bekwaam (aankomende) leraren zich voelen in het primair onderwijs bij de inzet van technologie en op welke ICT-thema’s zij zich willen ontwikkelen. Iedere onderwijsprofessional kan meedoen aan de “Monitor ICT-bekwaamheid voor leraren in het primair onderwijs”.

  Bijna iedereen is het er over eens dat de inzet van ICT in het onderwijs nuttig en noodzakelijk is. De leraar heeft een sleutelrol op dit gebied. Om erachter te komen welke bekwaamheden en vaardigheden een leraar specifiek moet inzitten is er meer informatie nodig. Zoals meer inzicht in wat ICT-bekwaamheid precies is binnen de verschillende contexten waarbinnen leraren werken.

  Vier ICT-bekwaamheidsgebieden zijn hiervoor als handvat aangewezen. Dit zijn digitale geletterdheid, de leersituatie, professionalisering en organisatie. Meer informatie kan worden gevonden op de “Handreiking ICT_bekwaamheid van de leraar” van Kennisnet.

  De “Monitor ICT-bekwaamheid leraren in het primair onderwijs” brengt de situatie en ontwikkelbehoeftes van leraren in kaart. Meedoen met het onderzoek kan tot 22 november en hiermee kun je erachter komen hoe het team ervoor staat met betrekking tot ICT bekwaamheid. Ook worden de ontwikkelbehoeftes duidelijk en kunnen er praktische tools worden aanbevolen die jou en het team verder kunnen helpen.

  Het is mogelijk om mee te doen als school, schoolbestuur, PABO of individuele leraar. Het onderzoek naar ICT bekwaamheid wordt uitgevoerd door Onderzoeksbureau KBA Nijmegen. De monitor is onderdeel van het programma Samen Slimmer Leren en de resultaten hiervan zullen in januari 2020 gepubliceerd worden.

  Ook meedoen met het onderzoek? Op de website Samen Slimmer Leren met ICT vindt je alle benodigde informatie.

  Dit artikel is geschreven met informatie van Kennisnet.nl. Meer informatie? Bekijk de website!

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS