Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
19 June 2024
Artikel delen

Opinie: Geschiedenis via ChatGTP laat niet zien wat de kruisvaarder dácht, maar wat hij had móeten denken

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie
    Auteurs:  en 

    Bron: Trouw

    Soms lijkt het of AI op alle vragen antwoord heeft. Maar het bijeenharken van talloze data biedt nog geen historisch inzicht, waarschuwen Mark Borgman en Erdinç Saçan.

    Geschiedenis en de manier waarop die wordt vastgelegd en verteld, is nooit statisch geweest. Het is een reflectie van de waarden, percepties en technologie van elke tijd.

    Farao’s lieten vaak monumenten en inscripties aanpassen om de prestaties van voorgangers te minimaliseren of uit te wissen. Dit wordt soms ‘damnatio memoriae’ genoemd. Een bekend voorbeeld is de poging om Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao’s, uit de historische en archeologische archieven te wissen.

    Met de opkomst van de fotografie en later de film werden deze media instrumenten voor politieke propaganda. Zo stond Rusland onder Stalin bekend om het manipuleren van foto’s om ‘ongewenste personen’ te verwijderen.

    Artificiële Intelligentie (AI) biedt voor het geschiedonderwijs kansen. Zo kan het afbeeldingen genereren van plaatsen, personen of gebeurtenissen waar alleen geschreven bronnen van beschikbaar zijn. Dit is vooral aanlokkelijk voor geschiedenis die verder in het verleden ligt. Leerlingen worstelen om zich het verleden voor te stellen en zich in te leven. Door geschiedenis visueel te maken, kan ze juist dichterbij komen en dus beter begrepen worden.

    Lees meer hier

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS