Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
23 October 2023
Artikel delen

Scholieren uitgedaagd om zorg te verbeteren tijdens de 6e Raspberry Pi-competitie

Categories

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De druk op de zorg neemt toe, waardoor de sector steeds sneller, efficiënter en onpersoonlijker wordt. Maar kunnen we geen manieren bedenken om de zorgervaring van patiënten te verbeteren? Dat is de uitdaging die wordt voorgelegd aan de jonge deelnemers van de jaarlijkse Raspberry Pi-competitie, een initiatief dat wordt georganiseerd door PA Consulting. De competitie, die al voor de zesde keer wordt gehouden, daagt teams van scholieren uit heel Nederland uit om innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen. Voor het ontwikkelen van de oplossing ontvangen de deelnemende teams een Raspberry Pi, een krachtige computer ter grootte van een creditcard.

De waarde van goede gezondheidszorg kan niet worden onderschat. Toch blijkt de realiteit niet altijd aan de verwachting te voldoen. De opkomst van nieuwe communicatie-, sensor- en roboticatechnologieën en nieuwe vormen van digitale therapieën brengen nieuwe mogelijkheden. Deze technologische ontwikkelingen openen de deur naar een wereld waarin zorg effectiever kan worden afgestemd op het individu voor een betere kwaliteit van leven.

Om echt te kunnen innoveren met deze technologieën, heeft Nederland meer jong technisch talent nodig. Om de jonge generatie – de leiders van morgen – op een inspirerende manier te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken is de Raspberry Pi-competitie in het leven geroepen. De competitie biedt scholieren de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met programmeren, techniek en innovatie. Dit zijn waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in onze maatschappij. De uitdaging van de competitie is om met de Raspberry Pi-zakcomputer een uitvinding te ontwikkelen om een maatschappelijk probleem op te lossen. In 2024 staat de verbetering van de zorg centraal.

“Dit thema sluit perfect aan bij de missie van PA om vindingrijkheid tot leven te brengen voor een positieve menselijke toekomst”, zegt Ernst Brand, public sector-expert bij PA Consulting. “De afgelopen jaren hebben de deelnemers keer op keer laten zien dat ze in staat zijn met geweldige oplossingen te komen voor dringende problematiek. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze ook dit jaar weer met innovatieve uitvindingen komen die mensen met ziektes of beperkingen, tijdelijk of permanent, kunnen helpen om een lonend leven te leiden.”

De finale van de competitie vindt plaats in april 2024 in de Rijtuigenloods in Amersfoort, waar de teams strijden om verschillende prijzen zoals de meest innovatieve oplossing of de meest haalbare oplossing. Elk winnend team ontvangt een bedrag van 500 euro, te besteden aan 21st century vaardigheden en een activiteit voor het team.

Deelnemen aan de Raspberry Pi-competitie?

De Raspberry Pi-competitie is voor leerlingen en studenten van 12 t/m 19 jaar op het VMBO, HAVO, VWO, MBO of tech/gymnasium. Scholen kunnen kosteloos deelnemen.

Leraren kunnen hun teams hier inschrijven. De sluitingsdatum voor het aanmelden is 30 november 2023.

 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS